Ekspertens råd: Dette bør du gjøre med pengene dine

Torsdag avgjør Norges Bank om styringsrenten skal opp, ned eller holdes på stedet hvil. Renten har stor betydning for din økonomi.

Både privatøkonom Oddvar Rettedal og sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank tror Norges Bank holder styringsrenten på 0,5 prosent. Bankene forholder seg til denne når de setter renten du får på lånet ditt. En uendret styringsrente betyr at renten din vil holdes lav.

Oddvar Rettedal har klare anbefalinger for hvordan du kan utnytte det.

– For de som har lave og moderate lån, er det utelukkende positivt at renten holdes lav. Da har du stor handlefrihet, og kan bruke penger på investeringer eller opplevelser. Det er også en god mulighet til å spare, for eksempel til pensjon.

– Har du gjeld som er fire-fem ganger inntekten, må du bruke muligheten til å betale ned på den. Da trygger du din egen økonomi og er klar når renteøkningen en gang kommer, forklarer Rettedal til Ytra.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Privatøkonom Oddvar Rettedal

Nyhet: SR-Bank lanserer oppstartsfabrikk for nye ideer

På bedringens vei

Norges Bank gjør regelmessige undersøkelser hos bedriftene som er med i deres regionale nettverk. Dette er en temperaturmåler på utviklingen i norsk økonomi. I likhet med SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer, viser det tegn til bedring.

– Norsk økonomi er helt klart på bedringens vei, men Norges Bank er nok ikke redde for at vi nærmer oss kokepunktet ennå, sier Knudsen til Ytra.

Dermed ligger det an til at renten holdes stabil. Og både Knudsen og Rettedal tror styringsrenten til Norges Bank skal holdes lav frem mot 2019.

– Det mest spennende med torsdagens møte er hva Norges Bank velger å legge vekt på i vurderingene og kommunikasjonen. Jeg tror Norges Bank er glad for at prisveksten i boligmarkedet i Oslo har kommet ned. De har også vært bekymret for gjeldsveksten, så det blir spennende å se hva de sier om den, sier Knudsen.

– Håper vi har lært

Sjeføkonomen, med bakgrunn fra blant annet Norges Bank, forklarer at kursen på den norske kronen er enormt viktig. Knudsen tror Norges Bank ønsker å bidra til å holde kronekursen i den svake enden, fordi dette er ett av de enkleste grepene for å sørge for økt konkurransekraft mot utlandet og omstilling i næringslivet.

Svak kronekurs og lav rente gir både næringslivet og private mer frihet. Og i likhet med Oddvar Rettedal mener Knudsen det er viktig å bruke denne lurt.

– Nå får vi et litt større handlingsrom enn vi har hatt, særlig på Sørvestlandet, de siste årene. Vi kan jo håpe at folk benytter muligheten til å bygge ned gjelden, at vi har lært av de tøffe tidene som har vært. På den måten kan vi være bedre rustet til fremtidige renteøkninger, sier Knudsen til Ytra.

Vil du lese mer? Les om vi som må lære oss nye ting

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen

 

Kontaktperson

Oddvar Rettedal
Privatøkonom
Telefon