Skal du handle på Black Friday? Slik gjør du smarte kjøp

På årets store handledag er det fort gjort å bruke mer penger enn du hadde tenkt. Med noen enkle kjøreregler unngår du at Black Friday blir starten på en blakk desember.

Black Friday er opprinnelig en amerikansk tradisjon, som finner sted fredagen etter Thanksgiving. Siden konseptet ble introdusert i Norge i 2010, har det vokst til å bli en av våre aller største handledager. I år kommer vi til å bruke over 3,4 milliarder kroner på Black Friday, og det er lett å gå seg vill i mylderet av tilbud.

Like lett er det å bruke mer penger enn det man hadde tenkt – eller har råd til.

– Ikke kjøp for penger du ikke har. Det er lett å la seg friste av den halve skatten i desember, men ha som mål å betale kredittkortregningen med disse pengene. Med julen kommer alltid ekstra utgifter, og da kan det lett bli at kredittkortregningen blir til en dårlig start på nyåret, sier Oddvar Rettedal, privatøkonom i SpareBank 1 SR-Bank, til Ytra.

Les også: Advarer unge mot luksusfellen

Han får støtte av forbrukerøkonom Magne Gundersen, kjent fra blant annet Luksusfellen.

– Black Friday er en kjempefin mulighet til å handle både julegaver og ting man trenger til en lavere pris, men det er lett å la seg rive med. Husk at du også skal ha råd til juleribba og annen kos, og ikke minst til regningene som kommer i januar. Derfor kan det være lurt å ta noen forholdsregler før du går til butikken denne dagen, sier Gundersen.

Få kontroll: Enkle grep for å få oversikt over egen økonomi

Artikkelen fortsetter under bildet.

Privatøkonom Oddvar Rettedal.

Tips før handleturen

Rettedal og Gundersen deler noen tips til hva det kan være lurt å tenke over før handleturen.

Planlegg kjøpene dine. 

Handle det du trenger, ikke bare handle for å handle. Heller ikke kjøp noe bare fordi det fremstår som et godt kjøp. Det er lurt å lage en handleliste på forhånd. Vurder hva har du virkelig har behov for. Spør deg selv om du ville kjøpt disse produktene dersom de ikke var på salg. De som har planlagt godt, og vet hva de vil ha og trenger, lykkes med de gode kjøpene.

Sett en grense.

Hvor mye har du faktisk råd til å bruke? Om det er 1.000 eller 10.000 kroner, er det lurt å bestemme seg for dette på forhånd. Det kan fort komme en blakk desember etter Black Friday.

Vurder produktet nøye.

Ikke alle tilbud er gode kjøp. Mange butikker benytter Black Friday til å selge ut eldre modeller av produktene sine. Les det med liten skrift, og lag deg en sjekkliste for spesifikasjoner. I tillegg bør du vurdere om du faktisk har behov for produktet. Kanskje er TV-en eller kjøleskapet du har hjemme mer enn bra nok.

Sjekk pris på forhånd.

Det er verdt å se nøye på prisen til produktene du skal kjøpe. Er det en «før-pris» eller en veiledende pris? Er det en partivare som ikke har vært solgt i butikken tidligere og ikke har en før-pris? Nettsteder som Prisjakt og Kelkoo er nyttige verktøy for å sammenligne priser butikkene imellom.

Gjør unna julegavehandelen.

Black Friday er starten på julehandelen for mange, og en fin mulighet til å få tak i fine julegaver til en litt lavere pris. Skriv en liste over hvilke gaver du skal kjøpe og inkluder gjerne en makspris for hver gave. Mange butikker har et minst like stort utvalg i nettbutikken sin.  Her kan du både lete etter gaver og bestemme deg på forhånd for hva du skal kjøpe, slik at du slipper å ta avgjørelsen i butikken.