Advarer mot nasjonal boligboble

Vi bygger for mange boliger og risikerer å ikke se boligboblen vi lever i. Det mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen.

– Prisene faller over hele fjøla på boliger. Nedgangen er størst i Oslo fordi det var der prisene steg mest. En av årsakene til prisfallet er at det over hele landet fortsatt bygges for mange boliger. I Oslo og Akershus bygges det «spinnvilt» for mye, sier Andreassen fra SpareBank 1 Markets.

Torsdag var han på plass på Forus utenfor Stavanger for Citykonferansen 2017. Der gjorde han et poeng av at Norge og norsk økonomi er i ferd med å få verdens søkelys på seg.

Dette påvirker

Blant grunnene nevner Andreassen at nordmenn, i motsetning til de fleste i verden, har økt egen gjeld i stedet for å betale den ned i perioder med lav rente, og at boligprisene er tre ganger høyere i Norge nå enn i «gamle dager». I tillegg er befolkningsveksten langt lavere enn tidligere.

Andreassen utelukker ikke en halvering av boligbyggingen.

– Bildet av norsk økonomi er ganske annerledes i dag sammenlignet med det vi har hatt. For verden er det ganske klinkende klart, mens boblen kan være usynlig innenfra, advarer sjeføkonomen, før han legger til:

– Vi har gjort unna oljenedgangen. Om vi får en skikkelig brems i boligmarkedet, tror jeg ikke det er en katastrofe. Nedgang i boliginvesteringer vil ikke være så dramatisk sammenlignet med det vi har vært gjennom tidligere.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Harald Magnus Andreassen på scenen under Citykonferansen 2017.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det ble gitt igangsettingtillatelse til 8.434 boliger i tredje kvartal. Igangsettingstallene varierer en del fra kvartal til kvartal. Den langsiktige trenden viser en klar vekst i antall tillatelser til nye boliger siden tredje kvartal i 2014, med en nedgang de siste fire kvartalene.

Les også: Rekordhøy kontorledighet i Stavanger-området

– Usikkert boligmarked

Også sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank mener boligmarkedet i landet er mer usikkert enn på lenge. Han tror det er sunt om boligprisene faller.

– Vi har et mer usikkert boligmarked, særlig på Østlandet. Det er nok bra at det tas ut noe luft av ballongen, men det blir en utfordring dersom boligmarkedet kommer i en markert negativ spiral. Det vil kunne legge en kraftig demper på bedringen vi nå ser, sier Knudsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.

I en av sine ukerapporter minnet han om hvor stor betydning boligmarkedet kan ha for norsk økonomi. Både bankkrisen i Norge og Norden på slutten av 1980-tallet og finanskrisen i 2008 ble påvirket av et negativt boligmarked.

– Markedet er særlig viktig i Norge fordi mange eier sin egen bolig, de fleste har flytende rente og vi bruker mye penger på bolig, sier Knudsen.

Eiendom: Kjøpe eller selge bolig? Sjekk her