Ikke la gjeld ødelegge drømmene dine som pensjonist

Etter et langt arbeidsliv ser mange frem til pensjonistlivet. Da har du tid til å leve ut drømmene dine. Men til hvilken pris? (Foto: Colourbox)

Tall hentet fra SpareBank 1 SR-Bank viser at omtrent 20 prosent over 67 år har lån på cirka 900.000 kroner. Og denne lånesummen vil øke når dagens 50- og 60-åringer blir pensjonister.

– De siste 20 årene har boligprisene steget jevnt og mange har lånt opp mer i bolig og fått høyere gjeld. Når i tillegg renten er lav har det vært uproblematisk å låne mer til oppgradering av bolig, bytte av bil og ferier. Men den negative siden kan være at gjelden ikke blir nedbetalt, og at mange drar den med inn i pensjonisttilværelsen. Når en blir pensjonist reduseres inntekten. Og verste scenario er at den ene parten faller fra, og så skal gjenlevende være alene om å betjene gjeld og holde utgiftene til huset, sier pensjonist og tidligere forbrukerøkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Oddvar Rettedal, til Ytra.


Oddvar Rettedal

Legg en plan

Som pensjonist ønsker du gjerne å reise lengre perioder til varmere strøk, eller selge bolig og flytte i leilighet. Samtidig ønsker en å være raus med barn og barnebarn, som er takknemlige for penger til konfirmasjon og gjerne trenger hjelp til å skaffe seg sertifikat. Hvis helsen er god, er det ikke mange hindringer. Bortsett fra at drømmene kan koste en del penger.

– Et godt råd til de som i dag har passert 50 år: Legg en plan for hvordan du vil behandle gjelden din, og tilpass avdragstiden slik at du når målet. Enten det er å bli gjeldfri når du er 67 år, eller at du ved 67 år har en gjeld som du greit kan betjene med den pensjonen du får, samtidig som pensjonistlivet ditt blir slik du ønsker og drømmer om, sier Rettedal.

Noen tips for å redusere boliggjeld innen 67 år:

  • Ikke bland kapitalbehov til bil inn i boliglånet, med mindre du klarer å betale det ned like raskt som om du hadde hatt et ordinært billån. Mange låner opp til bil i boliglånet fordi renten er lavere, men de glemmer at avdragstiden for boligen er lang. Dette gjør at du potensielt ender opp med å betale mer i rente for bilkjøpet enn om du hadde hatt et ordinært billån med kort avdragstid.
  • Hvis du trenger å låne til bil, ta eventuelt opp billån med en avdragstid lik den tiden du planlegger å ha bilen.
  • Spar månedlig til de kostnader som kan komme i forbindelse med oppussing av bolig. Blir kostnadene større enn oppspart beløp og du må forhøye boliglånet, bør du korte ned nedbetalingstiden, eller opprettholde opprinnelig innfrielsesdato på boliglånet. Det koster litt mer per måned, men «gevinsten» får du stor glede av senere.
  • Dagens lave renter gir rom for kortere avdragstid på lån.
  • Start månedlig pensjonssparing før du fyller 40 år. Begynner du sparingen til pensjon tidlig, slipper du å spare så mye hver måned for å oppnå høy tilleggspensjon.

Kontaktperson

Oddvar Rettedal
Privatøkonom
Telefon