Få mer igjen på skatten – gjør dette før 29. desember

29. desember er en viktig dato for deg som ønsker å få mest mulig igjen for sparingen din. Det er flere ting du kan gjøre for å få et bedre skatteoppgjør i 2018. (Foto: Colourbox)

– Fyller du opp BSU eller setter penger inn på den nye pensjonskontoen med skattefordel (IPS) før årsskiftet får du mer igjen mer på skatten neste år, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1, Magne Gundersen.

Du kan fylle opp BSU-kontoen maksimalt med 25 000 kroner. Da får du 5000 kroner igjen på skatten i juni neste år.

– Ingen spareordning er så gunstig som BSU. For hver tusenlapp du sparer, gir staten deg to hundre kroner igjen på skatten. I tillegg får du 3,20 prosent rente på sparepengene. Dette er en veldig god rente i dag, sier privatøkonom Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank til Ytra.

Privatøkonom Oddvar Rettedal

Nytt produkt for pensjonssparing

1. november ble et nytt spareprodukt som belønner deg for å spare til pensjon lansert. Uansett hvilket beløp du sparer får du 24 prosent av sparebeløpet igjen på skatten. Skatt utsettes til du tar ut pensjon og sparingen er bundet til pensjon.

– Du bestemmer selv hvor mye du vil spare, men du kan spare inntil 40 000 kroner i året. Det vil si at hvis du sparer 40 000 kroner i år, vil du få tilbake 9 600 kroner neste år. Setter du av en tusenlapp i måneden neste år får du tilbake 2880 kroner året etter, sier Gundersen som har en klar oppfordring:

– Sett det du får igjen på skatten inn på samme pensjonssparing. Det er da du får best effekt av skattefordelen og den potensielt gode avkastningen i IPS.

Pengene må være inne på BSU- og IPS-kontoen før utgangen av året. Det betyr det er smart å gjøre overføringene innen siste virkedag, fredag 29. desember.

Les også: Så enkelt er det å få kontroll over økonomien i 2018

Aksjesparekonto gjelder ut 2018

1. september ble aksjesparekonto (ASK) lansert. Hensikten er å gjøre det lettere for folk flest å bytte, eie, kjøpe og selge aksjer og fond. ASK tilbys av både banker, verdipapirforetak og forvaltningsselskap for verdipapirfond.

– Du kan flytte aksjefond og aksjer inn på en aksjesparekonto helt frem til kl 23:59 på nyttårsaften. Gunstige overgangsregler gjør at du unngår beskatning nå om du flytter aksjer og andeler til ASK før årsskiftet, sier spareekspert Una Mathisen i SpareBank 1.

Fristen for å flytte aksjer og fond inn i en nyopprettet aksjesparekonto uten at overføringen beskattes blir sannsynligvis forlenget ut 2018. Dette bestemmes endelig når statsbudsjettet vedtas den 20. desember.

– Det er viktig å huske på at du ikke får fritak for skatt på gevinst i ASK, du utsetter bare betaling av skatt til du tar gevinsten helt ut av kontoen, sier Mathisen.

Gaver kan gi redusert skatt

Julen er en fin tid å gi gaver til veldedige organisasjoner eller forskudd på arv.

– Gaver til frivillige organisasjoner gir skattefradrag dersom gaven til den enkelte organisasjon er på minimum 500 kroner. Det maksimale fradraget er 30 000 kroner.

– Dersom du har netto formue som overstiger fribeløpet kan du redusere formueskatten ved å gi barna forskudd på arv. Barna må være over 17 år, sier Rettedal.