Advarer mot ny Bitcoin-svindel

Svindlere lokker med investeringer i kryptovaluta via epost og telefon. Det kan koste hundretusener å bli lurt.

SpareBank 1 SR-Bank har oppdaget en ny svindelmetode. Kort fortalt er det bankkunder som blir lurt av svindlere til å oppgi for mye personlig informasjon i jakten på Bitcoin.

– Det viktigste å huske på er at du aldri må gi fra deg påloggingsinformasjon til nett- og mobilbanken. Du må aldri investere gjennom personer du ikke er sikker på hvem er, og du må være varsom mot å investere i noe du ikke helt kjenner, sier Thor-Christian Haugland, konserndirektør kommunikasjon og informasjon i SpareBank 1 SR-Bank.

Bitcoin-svindelen går ut på at bankkunden mottar en epost på norsk, fra personer som utgir seg fra å komme fra markedsplasser som tilbyr investeringer i Bitcoin. Kunden blir invitert til å investere i kryptovalutaen, og bedt om å oppgi telefon- og fødselsnummer.

Du leser denne artikkelen på Ytra.no – SR-Banks nettsted for økonomi- og næringslivsnyheter. 

Vil du vite mer om bitcoin? Her får du flere detaljer

Skaper tillit

Når dette er gjort ringer svindlerne til kunden. Den som ringer er gjerne engelskspråklig og forsøker å skape et tillitsforhold til offeret. Svindlerne viser til eposten og tilbudet om å investere, med lovnader om at kunden vil tjene store penger på kryptovaluta.

Svindlerne tilbyr seg å ordne det som trengs for å drive med handel av Bitcoin.

– Det vi ser er at den første transaksjonen er initiert av kunden selv, og gjerne på noen tusen euro. Når personnummer er sendt til svindlerne, blir pengene overført til en konto i en annen norsk bank. Derfra går pengene videre til Bitcoin-adressen som er opprettet i navnet til den som blir lurt, forklarer Haugland.

Men nøkkelen til Bitcoin-adressen, den beholder svindlerne selv. Dermed får offeret aldri tilgang til denne og har tapt pengene sine.

Les også: Så enkelt kan du få kontroll over økonomien i 2018

Artikkelen fortsetter under bildet.

ADVARER: Thor-Christian Haugland.

Les også: Slik blir du påvirket av boligprisfallet i Oslo

Kommer tilbake for mer

I stedet bruker svindlerne offerets første investering til å lure dem igjen. I steg to av svindelen blir ofrene oppringt og bedt om å investere mer. De får gjerne beskjed om at Bitcoin-kursen har steget voldsomt og at det nå haster å legge inn mer.

Svindlerne foreslår da å hjelpe med overføring av penger for å få fortgang i transaksjonen. Mens ofrene er på telefon, klarer svindlerne å lure til seg påloggingsinformasjon til nettbanken. Dermed overfører svindlerne penger fra offerets kontoer, og gjerne kredittkortet i tillegg, til Bitcoin-adressen kun de har tilgang til.

– Dette er en helt ny måte å svindle på, derfor mener vi det er nødvendig å advare mot dette. Pass godt på personlig informasjon og vær på vakt når ukjente gir deg tilbud du ikke har bedt om, sier Haugland.

Spare? Ta en titt her for gode råd