Så enkelt er det å få kontroll over økonomien i 2018

Starten på et nytt år kan være tiden for å få bedre oversikt og orden på egen økonomi. (Foto: Colourbox)

– Nå i starten av 2018 er det er lurt å tenke på tiltak for å få bedre oversikt over økonomien, slik at pengene strekker seg litt lenger i det nye året. Det kan være mye å hente enten det er sparing, refinansiering av lån eller små endringer i hverdagen, sier privatøkonom Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank til Ytra.

Privatøkonom Oddvar Rettedal

Spare? Ta en titt her for gode råd

Her er 10 tips fra privatøkonomen:

  1. Lag budsjett

Å sette opp budsjett tar litt tid. Men gjør du det vil du nok få noen overraskelser over hva du bruker mye penger på. Enkleste måte er å finne et SIFO budsjett på nettet og tilpasse dette til din familie. Deretter kan du for eksempel gå tre måneder tilbake i tid og summere opp hva dere har brukt per måned på de forskjellige postene. Selv om du ikke får med alle tall, vil du lett se hvor de store avvikene er, og hvor dere bør vurdere å bruke mindre.

  1. Bruk regningskonto

La alle faste utgifter bli belastet fra en regningskonto. Sørg for at regningene kommer på avtalegiro eller eFaktura, og helst månedlig med forfall sammenfallende med lønningsdato. Legg inn en fast månedlig overførsel fra lønnskonto til regningskonto på det beløpet som regningene summerer seg opp til. Rund opp slik at du har en litt å gå på hvis beløpene endrer seg. «Lån» aldri penger fra regningskontoen til andre formål.

  1. Bufferkonto

Uforutsette utgifter kommer alltid når det passer som dårligst, og en bufferkonto sparer deg for mange bekymringer. Sørg for å ha en bufferkonto på rundt en månedslønn. Da har du penger hvis vaskemaskinen eller kjøleskapet ryker, og du slipper å bruke kredittkort eller dyre forbrukslån.

  1. Etabler egen feriekonto

Mange har store ønsker for ferien, og med et romslig feriebudsjett kan en oppleve mer. Overfør et fast beløp fra lønnskonto til feriekontoen hver måned. Og et tips i tillegg: Har du startet med Mikrospar? Hver gang du bruker debetkortet, så trekkes det et valgfritt beløp som går inn på feriekontoen. Summen av disse små sparebeløpene vil øke feriekontoen en god del gjennom et år.

  1. BSU

Er du ung, under 34 år og har fast inntekt? Spar på BSU konto, det er kjempelønnsomt.

  1. Handle smart

Planlegg matinnkjøp for en uke om gangen, og skriv handleliste før du går på butikken. Hold deg til listen når du handler, og kjøp mat på matbutikker. Her er det mye penger å spare.

  1. Forsikringer

Gå gjennom forsikringene dine. Har noe endret seg det siste året slik at du betaler for mye i forsikring. Eller har du skaffet deg noe nytt som i dag ikke er dekket av forsikringene.

  1. Lån

Se over lånene dine. Har du den renten som du skal ha på lånet ditt? Er det en ide å øke avdragene slik at lånet betales raskere ned? Har du flere lån som burde vært samlet?

  1. Sparing

Sparer du til pensjon? Eller er det andre formål som du ønsker deg, og som du burde starte sparing til? Sparer du på sparekonto?  Renten på sparekontoer er i dag ikke høy. Bør du ta større risiko, og dermed få større avkastning?

  1. Strøm

Vi bruker mest strøm til oppvarming av hus. Er det mulig at du kan senke temperaturen litt, særlig om natten. Installasjon av varmepumpe kan fort koste fra 12 000 – 20 000 kroner per pumpe inkludert montering, men du kan spare mye av energibehovet til oppvarming. En varmepumpe med SMS styring gjør at du kan sku av, eller redusere temperaturen hvis du er borte noen dager, og ved hjelp av mobilen skrur du opp varmen noen timer før du kommer hjem.

Få kontroll: Enkle grep for å få oversikt over egen økonomi

Les også: Stabil prisutvikling i boligmarkedet i Stavanger

 

Kontaktperson

Oddvar Rettedal
Privatøkonom
Telefon