Sammenligner bitcoin med gullrushet i Alaska

– Folk leser om andre som har tjent mye penger. Når verdien av kryptovalutaen går til himmels, er håpet å få en del av den store gevinsten. (Foto: Colourbox)

Én bitcoin er i skrivende stund verdt drøyt 90.000 kroner. I morgen kan den være verdt mange tusen kroner mer eller mindre.

Målet med bitcoin og annen kryptovaluta er å gjøre pengetransaksjoner raskere og billigere. Den ekstremt svingende kursen gjør det vanskelig å godta betaling i bitcoin, men den egentlige ideen bak kryptovalutaen er at den skal være et effektivt betalingsmiddel, som ikke er regulert av en sentralbank eller myndigheter.

Vil du vite mer? Dette er bitcoin

– Problemet med de eksisterende valutaene er to ting: Det ene er at kursene mellom dem endrer seg, så du vet ikke nøyaktig hva du får når du veksler for eksempel kroner i euro. I tillegg har det vært for dyrt og tidkrevende å gjøre betalinger.

– Men jeg ser ikke at bitcoin løser disse problemene. Faktisk er du på akkurat samme sted, eller verre, om du skal veksle eller betale med bitcoin, sier Geir Gundersen, leder for betalingsformidling i SpareBank 1 SR-Bank.

Les også: Advarer mot ny bitcoin-svindel

Foruten å bruke kryptovaluta som betalingsmiddel, som er mulig på enkelte nettsteder og noen steder i verden, er det mulig å investere i den. I dag gjør galopperende kurser, som bitcoin-kursen, at mange legger sparepengene sine inn i kryptovaluta.

Du leser denne artikkelen på Ytra.no – SR-Banks nettsted for økonomi- og næringslivsnyheter. Artikkelen fortsetter under bildet.

Det nye gullet

Det finnes hundrevis av kryptovalutaer, men det å investere i bitcoin eller andre kryptovalutaer, er ren spekulasjon. Gundersen mener dagens investeringer minner om det som skjedde i Alaska på slutten av 1800-tallet.

Da det ble oppdaget gull ved Klondike River, startet en ny æra i Nord-Amerika. Plutselig var over 100.000 gullgravere på plass i Alaska, et sted som ble kjent verden over. Alle ville ha en bit av gullet.

– Folk leser om andre som har tjent mye penger. Når verdien av kryptovalutaen går til himmels, er håpet å få en del av den store gevinsten, sier Gundersen til Ytra.

– Bitcoin har blitt et spekulasjonsobjekt. Det er som hvilken som helst aksje – men en svært luftig en, legger han til.

Når du gjør en digital betaling i dag, gjøres det avtaler i bakgrunnen mellom din bank og den andre partens bank. På den måten flyttes pengene fra din konto over til en annen. Banken garanterer for pengene dine, noe den kan gjøre fordi den har detaljert informasjon om hvor pengene på kontoen din kommer fra og når de kom dit.

Vil du lese mer? Her finner du andre artikler fra Ytra.no.

Slik får du kontroll på økonomien i 2018

«Nyrik» student? Nå må du bruke hodet

Sånn er prisutviklingen på boliger i Stavanger

Artikkelen fortsetter under bildet.

MANGE VALG: Det finnes mange ulike kryptovalutaer. Her er et utvalg. Skjermdump: Coinmarketcap

Skjulte transaksjoner

Blockchain, som nok er mest kjent i forbindelse med bitcoin, er en programvare som erstatter disse avtalene og transaksjonene. Fordi systemet er desentralisert, er det ingen enkeltbank eller -personer som behandler informasjonen, men mange enheter på nettet. Det er disse som gjør det mulig å gjennomføre betalingene.

Chunming Rong, professor ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger, er ekspert på blockchain-teknologien, som bitcoin og andre kryptovalutaer bygger på.

– Kryptovalutaer som bitcoin brukes fordi det er mange som ønsker å flytte penger uten at det skal kontrolleres. Kryptovaluta blomstrer opp fordi det finnes behov for å gjøre skjulte transaksjoner i et marked hvor hackere og kriminelle opererer, forklarer professoren.

Spareråd: Her kan spare på konto, i fond, kjøpe aksjer eller spare til pensjon.

EKSPERT: Chunming Rong, professor ved Universitetet i Stavanger. Foto: UiS

Tror på kryptovaluta

Chunming Rong mener dagens kryptovaluta har mange svakheter, og nevner bitcoin som eksempel på valuta som bygger på en «amatørmessig» blockchain-teknologi. Det gjør hele valutaen sårbar for hackerangrep. I verste fall kan slike angrep ødelegge kryptovalutaen, og med det sende verdien av den til bunns.

– Det er ingen tvil om at kryptovaluta har en plass i fremtiden, men de trenger et nytt design. Det bitcoin har i dag er ikke sikkert i det hele tatt. Bitcoin får lov å eksistere fordi ingen ønsker å knekke den.

– Hvis dagens kryptovaluta er så usikker, hvorfor er da så mange som ønsker å investere i det?

– I det kortsiktige bildet er det jo mulig å tjene penger, selv om det går opp og ned, men langsiktig ser det ikke bra ut. Det er også grunnen til at jeg ikke investerer i kryptovaluta som bitcoin, sier Chunming Rong, som legger til at EU og USA for tiden jobber med å lage regler som regulerer kryptovalutahandel.