«Nyrik» student? Nå gjelder det å bruke hodet

Har du akkurat fått et lass med penger på konto? Studielån er jo fantastisk, men nå er det er lurt å være smart.

Et fullt bankkort og festlig lag er ikke nødvendigvis en god kombinasjon, og den største nybegynnerfeilen mange studenter gjør er å bruke opp beløpet som kommer på konto i august og januar.

Da utbetaler nemlig Lånekassen over 21.000 kroner til studenter som har lån og stipend.

– Nå i starten av 2018 er det er lurt å tenke på tiltak for å få bedre oversikt over økonomien, slik at pengene strekker seg litt lengre i det nye året. Det kan være mye å hente enten det er sparing eller små endringer i hverdagen, sier privatøkonom Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank til Ytra.

Studentøkonomi: Må du ha jobb ved siden av studiene?

Bruk kontanter på byen

Årets første utbetaling fra Lånekassen er langt større enn gjennomsnittsmånedene, men pengene skal også rekke lengre. De skal nemlig dekke pensum, møbler, hvitevarer, laptop og andre større utgifter – for eksempel ved flytting. Da er det dumt om du har dratt kortet et par ganger for mye i kassen til favorittutestedet.

– Her er et godt råd å bruke cash på byen. Når du skal ut, lar du kortet være hjemme og tar med i kontanter det du har tenkt å bruke. Da er faren for overbruk minimal, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Studielån er et ekstremt billigt lån. Det er rentefritt i studietiden, og 40 prosent av lånet omgjøres til stipend om du flytter hjemmefra. 

Om du klarer å la være å bruke opp hele beløpet, bør du spare pengene – kanskje til egenkapitalen på din første bolig.

Vanlig med deltidsjobb

Det er ikke enkelt å flytte hjemmefra og måtte dekke alle utgifter med studielånet. Derfor ender faktisk de fleste opp med en jobb ved siden av studiene.

Å balansere jobb og studier kan være hardt, men heldigvis kan studiejobben også bli en god inngang til jobbmarkedet etter studiene. Havner du bakpå med en trang økonomi, er det desto vanskeligere å rette opp. Derfor er det superviktig at du holder øye med de daglige utgiftene.

Så enkelt: Få kontroll over økonomien i 2018

Det gjør du best ved å sette opp et budsjett. Med en oversikt over inntekter og utgifter får du færre overraskelser og det blir enklere å ta gode økonomiske valg. Om du dessuten klarer å droppe den ene kaffekoppen på kafé eller den ekstra snusboksen, er du på vei til å kutte ut småutgifter som «stjeler» mer fra deg enn du tror.

– Og det er mye å hente på å handle smart. Det betyr å ukeshandle, skrive handleliste og følge den slavisk. Da unngår du den dyre impulshandelen. Og så skal du handle i den rimelige matbutikken, ikke i den dyre storkiosken eller på bensinstasjonen, råder Magne Gundersen.

I SIFOs referansebudsjett kan du legge inn dine opplysninger og se hvor store utgiftene du kan ha til alt fra klær og sko, mat og drikke til lek og fritid. Hos Studenttorget kan du sjekke hvilke rabatter du kan få som student i ulike deler av landet. Og hos Lånekassen kan du regne ut hvor mye og hvordan du kan få støtte.

Slik går det med økonomien vår. Lytt til podcasten under!