Tildeling av G9alt-fondets toppstipend

Skøyteløpertalentet og OL-gullhåpet Håvard Holmefjord Lorentzen er blitt tildelt G9alt-fondets toppstipend for 2017 på 100 000 kroner. (Foto: Ståle Melhus, Fanaposten)

Banksjef for SpareBank 1 Bergen Vibeke Thomassen Hope delte ut stipendet til Lorentzen på Slåtthaug Kunstisbane i går. Bergenseren mottar stipendet før han reiser til OL i Pyeongchang som et av Norges store gullhåp i februar.

OPPDATERT 19. februar: Håvard Lorentzen satte ny olympisk rekord under lekene i Sør-Korea. Med tiden 34,41 tok han OL-gull på 500 meter. Norges første skøytegull i OL på 500 meter på 70 år.

Lorentzen er et stort talent som representerer både Norge og Fana Idrettslag i hurtigløp på skøyter. I 2017 sesongen fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med sølv i sprint-VM, og han satte nye norske rekorder på sprintdistansene 500 meter, 1000 meter og sprint firkamp sammenlagt. Forrige helg vant han 500 meter og ble nummer 2 på 1000 meter under verdenscupen i Erfurt. Dette går inn i rekken av flere gode verdenscup-plasseringer de siste årene.

Forbløffet hele skøyteverden

I begrunnelsen for prisen står det blant annet:

«Håvard har forbløffet hele skøyteverdenen, og han har forbløffet oss. Han har en helt unik fysisk kapasitet som har sprengt mang en rekord på Toppidrettssenteret. Spesielt beinpress-testene er enestående når det gjelder Lorentzens anaerobe kapasitet og evne til å håndtere hard belastning over tid.»

Men juryen som har vurdert Lorentzen, som en G9alt kandidat, har også lagt stor vekt på to egenskaper som skiller han ut fra mange andre talent:

  • Treningsmengde og perfeksjonering av teknikk
  • Etter en stygg skade i den ene leggen i 2015, har han vist en sterk vilje til å komme tilbake

For 2017 skal det deles ut tilsammen 450 000 kroner i G9alt-stipend til 13 talentfulle ungdommer fra Sør-Vestlandet.

Talentfondet G9alt

Sparebank 1 SR-Banks Talentfond G9alt har som formål å støtte unge talent mellom 16 og 25 år i deres streben og sterke ønske om å dyrke fram, samt å ivareta den enkeltes helt spesielle talent.

Siden 2000 er det blitt utdelt 17 millioner kroner i stipend til mer enn 650 talentfulle ungdommer. Flere av disse har allerede gjort seg bemerket med store samfunnsmessige bidrag, både nasjonalt og internasjonalt, innen idrett, kultur, akademia, forskning, håndverk og næringsliv.