Hva er bitcoin?

Det er ikke lett å bli klok på kryptovaluta. Her får du vite mer om hva bitcoin er.

Ifølge en undersøkelse gjort av Norstat på vegne av Menon Economics eier rundt fem prosent av Norges befolkning over 18 år kryptovaluta. Det tilsvarer nærmere 200.000 mennesker. Menn er sterkt overrepresentert, og det er på Vestlandet, hvor 10 prosent oppgir at de eier kryptovaluta, at interessen er størst.

Det er den virtuelle valutaen, eller kryptovalutaen om du vil, bitcoin (BTC) vi snakker mest om her i landet. Du kan kjøpe og selge bitcoin på internett via dedikerte kryptovaluta-børser eller direkte fra personer som har bitcoin.

Men en investering i kryptovaluta er langt fra en trygg investering. Verdien, som fastsettes av tilbud og etterspørsel i markedet, varierer voldsomt. Og på grunn av disse svingningene er mange skeptiske til bitcoin som betalingsmiddel.

Geir Gundersen, leder for betalingsformidling i SpareBank 1 SR-Bank, er blant dem.

– Problemet med de eksisterende valutaene er to ting: Det ene er at kursene mellom dem endrer seg, så du vet ikke nøyaktig hva du får når du veksler for eksempel kroner i euro. I tillegg har det vært for dyrt og tidkrevende å gjøre betalinger.

Vite mer om sparing og investering? Her kan du lese om alternativene

– Men jeg ser ikke at bitcoin løser disse problemene. Faktisk er du på akkurat samme sted, eller verre, om du skal veksle eller betale med denne valutaen, sier Gundersen, og viser til den kraftig svingende verdien.

Men ikke alle er like negative. PayPal-gründer og Facebook-investor Peter Thiel kjøpte nylig bitcoin for flere millioner dollar.

Du leser denne artikkelen på Ytra.no – SR-Banks nettsted for økonomi- og næringslivsnyheter.

Digitalt nettverk

Bitcoin er også betegnelsen på et digitalt betalingsnettverk.

Ifølge Store norske leksikon må man forstå nettverket som en digital regnskapsbok, der du har oversikt over hvor og hvor mye bitcoin, altså valuta, du besitter.

Når du gjør en digital betaling i dag, gjøres det avtaler i bakgrunnen mellom din bank og den andre partens bank. På den måten flyttes pengene fra din konto over til en annen. Banken garanterer for pengene dine, noe den kan gjøre fordi den har detaljert informasjon om hvor pengene på kontoen din kommer fra og når de kom dit.

Det spesielle med Bitcoin-nettverket er at hvem som helst kan bidra til å godkjenne slike transaksjoner. Overføringer utføres dermed uten en sentral betalingsformidler eller regnskapsfører, som en bank.

Les også: Sammenligner bitcoin med gullrushet i Alaska

 

Artikkelen fortsetter under bildet.

OPP OG NED: Slik har verdien til bitcoin variert det siste året. Skjermdump: Coinmarketcap.com

Anonyme betalinger

Bitcoin brukes som betalingsmiddel i tusenvis av nettbutikker, butikker, restauranter og barer over hele verden, ifølge Store norske leksikon.

I januar ble det imidlertid klart at betalingsformidleren Stripe, et USA-basert selskap som hjelper over 100.000 bedrifter med digitale transaksjoner, slutter å tilby bitcoin-betalinger. Grunnen er for høye transaksjonskostnader, at transaksjonene tar for lang tid og at verdien på valutaen varierer for mye.

Bitcoin har også fått mye oppmerksomhet fordi det er en foretrukket digital valuta for kriminelle.

Nettopp fordi teknologien bak bitcoin tillater en mer anonym betaling enn andre digitale betalingsløsninger, unngår kriminelle at transaksjonene deres blir kontrollert av myndigheter eller banker. SpareBank 1 SR-Bank har tidligere advart mot kriminelle som bruker den økende interessen etter kryptovaluta til å lure bankkunder.

– Det viktigste å huske på er at du aldri må gi fra deg påloggingsinformasjon til nett- og mobilbanken. Du må aldri investere gjennom personer du ikke er sikker på hvem er, og du må være varsom mot å investere i noe du ikke helt kjenner, sier Thor-Christian Haugland, konserndirektør kommunikasjon og informasjon i SpareBank 1 SR-Bank.

Investeringer: Du har mange valgmuligheter

Umulig å forutsi verdiendring

Svein Ølnes, forsker innen teknologi og samfunn ved Vestlandsforsking, har skrevet en artikkel på forskning.no om hvorfor bitcoin har verdi. Forskeren sammenligner den digitale valutaen med Vipps, bare at overføringene fungerer over hele verden.

Men det er forventningene til blokkjedeteknologien, teknologien som ligger bak bitcoin, som driver verdiøkningen, skriver Ølnes. Om verdien skal fortsette å øke, er umulig å si, mener han.

Chunming Rong, professor ved Institutt for data- og elektroteknikk ved Universitetet i Stavanger, er ekspert på blokkjedeteknologien. Han har stor tro på den, men mener dagens kryptovaluta har mange svakheter. Han nevner bitcoin som eksempel på, det han mener er, valuta som bygger på en «amatørmessig» blokkjedeteknologi. Det gjør hele valutaen sårbar for hackerangrep. I verste fall kan slike angrep ødelegge kryptovalutaen, og med det sende verdien av den til bunns.

– Det er ingen tvil om at kryptovaluta har en plass i fremtiden, men de trenger et nytt design. Det bitcoin har i dag er ikke sikkert i det hele tatt. Den får lov å eksistere fordi ingen ønsker å knekke den.

– Hvis dagens kryptovaluta er så usikker, hvorfor er da så mange som ønsker å investere i det?

– I det kortsiktige bildet er det jo mulig å tjene penger, selv om det går opp og ned. Men langsiktig ser det ikke bra ut. Det er også grunnen til at jeg ikke investerer i kryptovaluta, sier Chunming Rong.