Så lang tid tar det før du får solgt boligen din

Det er positive tegn i boligmarkedet i Stavanger. Nå tar det «kun» 61 dager å få solgt boligen i oljebyen.

Det er åtte dager kortere enn i januar 2017, og er et tegn på at boligmarkedet på Vestlandet er i ferd med å bedre seg. Boligpristallene fra Eiendom Norge viser også at prisene i Stavanger, Kristiansand og Bergen har steget i januar 2018.

I Stavanger ble det solgt 213 boliger i januar, ti prosent flere enn samme måned i fjor.

– Januar har vært en positiv måned. Prisene har gått opp, og det har blitt solgt 10 prosent flere boliger enn fjoråret. Meglere og selgere synes det har vært en grei start på året og næringslivet melder om bedre tider. Arbeidsledigheten og renten er lav og pilene er på vei opp igjen, sier Rune Bertelsen, leder Stavanger og omegn i EiendomsMegler, til Stavanger Aftenblad.

Les også: Hvordan blir 2018 for din økonomi? 

Stiger i Sørvest

Bertelsen kjenner markedet rundt Stavanger godt. Han er fornøyd med at omsetningstiden, i en by som har merket oljenedgangen kraftig, nå er i ferd med å gå ned.

Det går altså i snitt 61 dager fra en bolig i Stavanger legges ut for salg til den er solgt.

– Vi hadde trodd omsetningstiden skulle ha vært kortere, da det er mange spennende objekter i markedet, men vi ser en tydelig forbedring i Stavanger. I kommunene rundt går det litt saktere, sier Bertelsen.

Mens prisene i Stavanger har steget med 1,0 prosent i januar, har oppgangen i boligmarkedet vært på 1,4 prosent i Kristiansand og 3,9 prosent i Bergen.

Bergenserne skiller seg ut fordi det der er færre boliger på markedet.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SER BEDRE UT: Leder i EiendomsMegler 1, Rune Bertelsen (nummer to fra venstre), i diskusjon med SR-Banks sjeføkonom Kyrre M. Knudsen (fra venstre), EiendomsMegler 1-direktør Knut Sirevåg og Jan Inge Røyland, leder for næringseiendom. Foto: Apropos

Bra, men…

Januar er som regel en måned der boligprisene stiger landet over. Det gjør de også i år, men oppgangen er svakere enn den pleier å være.

– Prisutviklingen i januar var svakere enn det som er normalt for måneden. Siden vi startet målingene i 2003 har boligprisene alltid steget i første kvartal, og da spesielt mye i januar. Til tross for den svake oppgangen er det fremdeles en fallende trend i boligprisene i Norge, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer, ifølge Dagens Næringsliv.

Selger mer enn normalt

Samtidig har meglerne aldri registrert så mange solgte boliger i januar som nå. E24 skriver at selv om prisoppgangen er lunken, kan meglerbransjen rapportere om råsterke salgstall.

I hele Norge ble det solgt 6.762 boliger i januar. Det er en oppgang på 8,4 prosent sammenlignet med samme måned i 2017.

Det indikerer at markedet har løsnet for de boligene som ikke lot seg selge i fjor, ifølge Dreyer.

Gode signaler: Bedriftene ser positivt på 2018