Nå kommer Smågrønt til kjente Stavanger-restauranter

Det er under et år siden Kamil Slowik bygget sin urbane plantefarm i Stavanger. Snart finner du de grønne plantene hans hos Ostehuset.

– Smågrønt er lokale, konkurransedyktige, nytenkende og har kjempegode produkter med høy kvalitet. Alt dette gjør at vi kommer til å bruke dem enda mer fremover, sier Børge Svensen, daglig leder Ostehuset Øst og driftssjef i Ostehusgruppen.

Ostehuset har tre restauranter i Stavanger og omsatte for rundt 50 millioner kroner i 2017, ifølge Dagens Næringsliv. Dermed har den polske gründeren, som sammen med sin kone Barbara har startet «Smågrønt», tatt et nytt steg med ideen.

– Nå skjer det en del spennende ting hos oss. Samarbeidet med Ostehuset er virkelig bra, sier Kamil Slowik til nyhetssenteret Ytra.

Nyhet: Gründere får 700.000 kroner i året

Fulle av vitaminer og næringsstoffer

Konseptet til Smågrønt er at de dyrker «microgreens», eller mikrogrønt, i containere. Små grønnsaker blir høstet akkurat når plantene har produsert sine første blader. Det er nemlig da de er fulle av nyttige vitaminer og næringsstoffer.

At plantene blir dyrket i containere gjør at Slowik kan kontrollere lys og varme, som igjen betyr at den næringsrike maten kan vokse hvor som helst. Derfor er også planen til Smågrønt å utvikle flere containere som kan selges.

– Vi har allerede solgt vår første farm og bevist at konseptet vårt fungerer. I Stavanger er målet å få en stabil produksjon slik at vi får dekket levering til restaurantene. I tillegg vil vi gjerne selge til privatkunder. Vi skal skalere opp prosjektet, finne nye kunder og utvikle flere containere, sier Kamil Slowik.

Les også: SR-Bank med oppstartsfabrikk for nye ideer

Smågrønt vil vokse

Den første containeren til Smågrønt sto ferdig i juni 2017. I høst var ekteparet Slowik en del av Sparebank 1 SR-Banks Gründerhub. Det er et gratis oppstartprogram på fire måneder for gründere med store ideer og internasjonalt perspektiv.

Og det er nettopp det Smågrønt har. Med små, grønne planter har Kamil Slowik store ambisjoner.

– Vi har lyst å sette opp en container lenger nord i Norge for å vise at vi kan få maten til å vokse i alle forhold. For å selge flere containere, må vi bevise at de kan fungere overalt.

Egen bedrift? Her får du gode tips og råd

Slowik har dyrket grønnsaker i mange år, men har en mildt sagt variert bakgrunn. Han har studert psykologi, jobbet som journalist og tepperenser. Men etter å ha flyttet fra Polen til Stavanger med kona, har grønnsakshobbyen utviklet seg til noe mer.

I dag har Smågrønt containere i Stavanger og Polen. Går alt som planlagt, vil bedriften få adskillig flere de neste årene.