Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Du har funnet drømmeboligen og nå vil du vite hvor mye du kan få i lån. Hva avgjør dette?

Det å kjøpe egen bolig er en av de største økonomiske investeringene man gjør. Det er flere faktorer som påvirker lånebeløpet.

– Når banken skal beregne hvor mye du får i boliglån er de viktigste kriteriene inntekt, betalingsvilje, egenkapital og sikkerhet, sier privatøkonom i SpareBank 1 SR-Bank Oddvar Rettedal til Ytra.

Kalkulator: Her får du en pekepinn på hva du kan låne

Søker du boliglån på nettet henter banken inn opplysninger om inntekten din, ser på skattemeldingen, tar hensyn til antall barn, og beregner på den måten om du kan få innvilget lånet du søker. Utgiftene til livets opphold beregnes ut fra standardsatser fra Statens institutt for forbruksforskning (SIFO).

Søk lån på nett eller ta kontakt med banken for å være helt sikker på nøyaktig lånebeløp.

– Lån koster penger. Jo mer du låner, desto mindre har du til andre utgifter. Lever du og familien et aktivt liv med reiser og barna har dyre hobbyer, kan det være fornuftig å snakke med banken og få lagt inn disse kostnadene i beregningen, slik at lånet du tar opp ikke setter en stopper for det livet dere ønsker å leve, sier Rettedal.

Lån i SR-Bank: Her kan du søke

Lån fornuftig

– Det er mange som spør banken om hvor mye de kan få i boliglån. Mitt råd er å også stille seg selv spørsmålet hvor mye vil jeg ha i lån. Det viktigste er at du ikke låner mer enn det du har råd til å betjene, samtidig som du har nok penger igjen hver måned til alt det andre du trenger i livet, fortsetter han.

Privatøkonom Oddvar Rettedal

Bankene er pålagt å sørge for at du har 15 prosent egenkapital, og at du tåler en renteøkning på 5 prosent.

– Egenkapital på 15 prosent kan omgås hvis for eksempel et familiemedlem stiller med ekstra sikkerhet, forklarer Rettedal.

Gode råd

– Dersom du er på boligjakt er det lurt å søke om finansieringsbevis på nettet. Da vet du akkurat hvor mye du kan kjøpe for. Dette beviset gjelder i tre måneder, sier Rettedal.

Det finnes også boliglånskalkulator på sr-bank.no, men denne gir kun en pekepinn på hvor mye du kan låne. Noen regneeksempler fra kalkulatoren:

  • En singel person med en inntekt på 600.000 kroner, ingen gjeld og en bil kan få inntil 2.940.400 kroner i lån.
  • Et par med to barn, en samlet inntekt på 1.300.000 kroner, ingen gjeld og to biler kan få inntil 5.898.100 kroner i lån.

Tips til å få bedre boliglån

  • Sparing på BSU-konto er beste spareform for å skaffe seg egenkapital til bolig. Du kan spare inntil 25.000 kroner per år. Du får høyrente på kontoen – for øyeblikket 3,20 prosent, og du kan få inntil 5000 kroner i skattefradrag hvert år du sparer. Det er mulig å spare totalt 300.000 kroner.
  • Ikke ha for mange andre lån, samlet lånebeløp skal ikke overstige fem ganger inntekten.
  • Sparer du opp egenkapital viser du at du har evnen til å sette penger til side. Det er positivt når banken skal vurdere din tilbakebetalingsevne- og vilje.
  • Betalingsvilje teller positivt, så betal alle regninger i tide. Sørg for all del for at du ikke drar på deg betalingsanmerkninger slik at du ikke får lån. Selv en enkel mobilregning som går til inkasso kan være nok til at boligdrømmen din knuses.
  • Bil er dyrt i Norge, og bilkostnader begrenser hva du kan ha i boliglån. Derfor er det mye å spare på å klare seg med en bil. Kjøper en bolig sentralt kan en gjerne klare seg uten bil. Høyere veiprising gjør at det kan være fornuftig å vurdere kollektiv transport, sykkel eller e-sykkel.

Kontaktperson

Oddvar Rettedal
Privatøkonom
Telefon