Ber boligselgerne være realistiske

Det tar lenger tid å selge bolig i Stavanger-området. En av årsakene er høye forventninger til pris, mener Rune Bertelsen. (Foto: Colourbox/EM1)

– En del selgere har nok merket seg at det skjer positive ting i næringslivet i området, og forventer at boligprisene skal stige. Men selv om det er flere folk på visning og flere kjøpere i markedet, er det fortsatt mange boliger til salgs og kjøperne tar seg god tid, sier Bertelsen, markedssjef i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom, til Ytra.

Tar 80 dager å selge bolig

Ferske tall fra Eiendom Norge viser at prisene i Stavanger og omegn gikk ned med 0,9 prosent i mars. Det siste året har prisene falt med to prosent, og tiden det tar for å selge en bolig har steget til 80 dager.

– Det tar lang tid å få solgt fordi det er mange boliger til salgs. Særlig gjelder dette leiligheter. Derfor er det viktig å få rett pris på boligen din. Som selger er det dumt å havne i en situasjon der ting drøyer og du blir tvunget til å selge fordi du har kjøpt noe nytt, sier Rune Bertelsen.

I både januar og februar steg boligprisene i Stavanger-området. Etter mars måned får starten på 2018 likevel ikke mer enn godkjent av Bertelsen.

En kald vinter og tidlig påske være med på å påvirke boligmarkedet, og det er først når april er over det er mulig å få et inntrykk av hvordan året vil bli.

Selge boligen din? Her kan du få hjelp

Utleie er attraktivt

Men i markedet for utleie av bolig er det fart. Det kan være en indikator på at også salgsmarkedet er på vei oppover.

– Når det er hektisk i utleiemarkedet er det fordi bedriftene tar inn folk. Flere og flere kommer til byen for å jobbe, men de som kommer hit kjøper ikke bolig med det samme. Når de føler seg sikre i jobben og tror at de blir værende, da kjøper de bolig, forklarer Bertelsen.

Les også: Så mye kan du få i boliglån

– Tegn til bedring

Tallene fra Eiendom Norge viser at det ble solgt 331 boliger i Stavanger og omegn i mars. 199 av disse var i Stavanger, 97 i Sandnes. De resterende 35 ble solgt i de omkringliggende kommunene.

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris i Stavanger-området er snaut 36.000 kroner. Dette er lavere enn i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø. I Oslo, Trondheim og Tromsø har også prisene steget den siste måneden.

– Selv om det er flere tegn på bedring i det norske boligmarkedet sammenlignet med den svake utviklingen i 2017, så er det bare i hovedstaden vi kan konstatere at det har vært et markant trendskifte, sier Christian Vammervold Dreyer, administrerende direktør i Eiendom Norge.