Derfor kan du ha nesten to millioner i gjeld som pensjonist

Har du tatt opp lån og kjøpt bolig? Da er sjansen stor for at du fortsatt har mye gjeld som pensjonist. (Foto: Colourbox)

Det høres kanskje rart ut, men i motsetning til besteforeldre- og deler av foreldregenerasjonen, vil mange i den yngre generasjonen aldri bli gjeldfrie. Selv om de selv tror at de vil være kvitt gjelden innen pensjonsalder.

Grunnen er at de tar opp mer lån, bruker mindre penger på å nedbetale gjeld, drar på ferieturer, pusser opp og utvider boliglånet for å kjøpe bil. Tall fra SpareBank 1 SR-Bank viser at:

Dagens 35–44-åringer vil ha i snitt rundt 1,8 millioner kroner i gjeld når de nærmer seg pensjonsalder (i 2018-kroner).

– Om den yngre generasjonen gjør slik mange av deres foreldre har gjort, vil de sitte med betydelig gjeld som pensjonister. Og i og med at foreldrene har økt boliglånet sitt jevnt og trutt, er det usikkert om de vil få nok arv til å kvitte seg med gjelden, forklarer privatøkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Oddvar Rettedal.

Hør podcast: Dette må du vite om renten i 2018

Gjelden vokser mest

Trenden er tydelig: De over 55 år får stadig høyere gjeld. I 1993 hadde personer i alderen 55-66 år i snitt 30 prosent av gjelden til 35-44-åringer.

I dag har 55-66-åringene i snitt 63 prosent av gjelden til den yngre generasjonen.

Og selv om snittformuen til de blivende pensjonistene også stiger, er det gjelden som vokser mest.

Trenger du kontroll? Slik får du grep om privatøkonomien

– Hvorfor er det sånn?

– Når du som ung tar opp et lån med avdragstid på 25 eller 30 år, er det naturlig å tro at det er nedbetalt i 60-årene. Men det mange overser er spesielt to utgiftsposter: Oppussing og bil. Dette innebærer som regel betydelige kostnader som må dekkes enten ved sparing eller nye lån, sier Rettedal, og legger til:

– Og så kommer boligbytte, hytte, skilsmisse, det å hjelpe barna og andre investeringer i tillegg.

Ekspertenes råd: Dette bør du gjøre med pengene dine

Artikkelen fortsetter under bildet.

Privatøkonom Oddvar Rettedal.

Redusert inntekt

I utgangspunktet er det ikke dramatisk å ha gjeld som pensjonist. Problemet er at inntekten gjerne blir redusert med 30 til 40 prosent når du ikke lenger er yrkesaktiv. Om du da ikke har spart opp penger selv, eller får bort noen av kostnadene dine, kan pensjonistlivet bli noe annet enn det du håper og tror.

– Så lenge du klarer å arbeide og holde på inntekten din, er det ikke noe problem. Men jo høyere gjeld du har, jo viktigere er det. På vei mot pensjonsalder er det også flere som blir alene. Da kan plutselig gjelden som 50-åring bli høy, sier kredittsjef i SpareBank 1 SR-Bank, Torvald Søiland.

Spare til pensjon? Slik kan du begynne

Følg disse rådene

For å unngå å havne i en slik situasjon, har Søiland og Rettedal noen enkle råd. Det viktigste er å sørge for å betale ned på boliglånet.

– Mange av de som etablerer seg i dag har mulighet til å betale ned på gjelden, men velger å la være. Det tror jeg kommer av at en del aldri har måtte tenke på hvor langt lønnen deres rekker, eller om de har råd til å betale ned på lånet hver måned, sier Søiland.

I tillegg er rådene å spare før du kjøper bil, og hvis du trenger å låne er det lurest å ta opp et eget billån som nedbetales på den tiden du har tenkt å ha bilen.

Les også: Rådene til deg som sliter med nedbetalinger

Du bør heller ikke ta opp kredittkortgjeld eller forbruksgjeld som senere refinansieres inn i boliglånet.

Og du bør aller helst spare så mye du kan til fremtidig oppussing eller rehabilitering av boligen, hvis det er aktuelt og mulig for deg.

– Oppsummert betyr dette at mange må redusere forbruket. Du må over tid unngå å bruke mer enn det du tjener. Og en del av det en tjener må du spare. Er det et trist liv? Nei, det er mer bærekraftig for din egen økonomi og faktisk også mer bærekraftig for miljøet, sier Rettedal.