Satte kredittkortet ditt også varmerekord i sommer?

Sommeren startet for de fleste med et solid tilskudd feriepenger som gjerne inviterte til litt høyere forbruk i varmen. Denne sommeren har også bruken av kredittkort nådd nye høyder.

Sommeren 2018 har vært en historisk varm og tørr sommer som vi vil minnes lenge. Vi har hatt late dager i solen, høye badetemperaturer og gamle varmerekorder er slått flere steder rundt om i landet. Bruken av kredittkort har også slått rekorder denne sommeren, og det kan få konsekvenser dersom du ikke har planlagt godt på forhånd.

– Nå i august eller september kommer fakturaen som skal gjøres opp. Har en ikke da satt av nok penger til å betale regningen begynner skyhøye renter å rulle, sier Oddvar Rettedal, privatøkonom i Sparebank 1 SR-Bank, til Ytra.

Les også: Derfor kan du ha nesten to millioner i gjeld som pensjonist

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oddvar Rettedal

Tips for å unngå kredittrentene

Her er Rettedals tips på hva du kan gjøre dersom du ikke klarer å betale hele kravet ved første forfall.

Ta et skippertak.

Det beste og mest fornuftige tipset for å unngå skyhøye rentesatser er å ta et skikkelig skippertak og prioritere kredittgjelden først. Finn ut hvor mye du kan klare å betale hver måned og nedprioriter småkjøp. Nye klær, ting til huset, ut og spise m.m. kan vente. Ja, en kan nok til og med spare noe på maten. Jo hardere du prioriterer, jo tidligere blir du kvitt gjelden.

Refinansiering med lang avdragstid.

Mange forbrukslånsbanker tilbyr refinansiering med lang avdragstid. Dette kan være en lettvint løsning, men kan også bli veldig dyrt. Den månedlige kostnaden blir selvfølgelig lavere, men en drar med seg årets feriegjeld over mange år og til en ofte veldig høy rente.

Refinansier kredittkortgjelden inn i boliglånet.

Ved å refinansiere kredittkortgjelden inn i boliglånet vil en klart få en lavere rente på gjelden, og kostnaden pr. måned blir mindre utfordrende. Men så bruker en av egenkapitalen i boligen, en egenkapital som en gjerne senere trenger til vedlikehold eller andre investeringer. Og kredittkortgjelden fra 2018 vil det gå mange år før en har tilbakebetalt.

Hva bør en gjøre for å ikke komme i samme situasjon neste år?

Veldig enkelt. Lag et budsjett for neste års ferie. Et budsjett du holder deg til. Hva vil den koste. Hvor mye feriepenger får du neste år. Og hvor mange av disse kan du øremerke til ferien. Vil du ikke ha nok penger til den ferien du ønsker – begynn å spare til neste års ferie allerede nå: Opprett en egen feriekonto med automatisk overføring fra lønnskonto det beløpet du velger å spare.

– I ferien skal vi ha det kjekt. Og enda kjekkere blir det når en vet at en ikke sitter med en stor uhåndterbar regning på høsten, avslutter Rettedal.

Planlegge bedre til neste år? Få gode tips her: Så enkelt er det å få kontroll over økonomien i 2018