Kjøpe bolig? Dette avgjør hva du kan få i lån

Fire ting er spesielt viktige når du skal få boliglån i banken.

Inntekt, betalingsvilje, egenkapital og sikkerhet. Det er dette som bestemmer hvor mye du kan få i lån når du skal kjøpe ny bolig.

– Dersom du er på boligjakt er det lurt å begynne med å søke om finansieringsbevis på nettet. Da vet du akkurat hvor mye du kan kjøpe for, sier privatøkonom Oddvar Rettedal i SpareBank 1 SR-Bank til Ytra.

Søker du boliglån på nettet henter banken inn opplysninger om inntekten din, ser på skattemeldingen, tar hensyn til antall barn, og beregner på den måten om du kan få innvilget lånet du søker.

Test din egen økonomi

Det finnes også boliglånskalkulator på sr-bank.no, men denne gir kun en pekepinn på hvor mye du kan låne. Et par regneeksempler derfra ser slik ut:

  • En singel person med en inntekt på 600.000 kroner, ingen gjeld og en bil kan få inntil 2.940.400 kroner i lån.
  • Et par med to barn, en samlet inntekt på 1.300.000 kroner, ingen gjeld og to biler kan få inntil 5.898.100 kroner i lån.

– Lån koster penger. Jo mer du låner, desto mindre har du til andre utgifter. Lever du og familien et aktivt liv med reiser og barna har dyre hobbyer, kan det være fornuftig å snakke med banken og få lagt inn disse kostnadene i beregningen. På den måten sikrer vi at lånet du tar opp ikke setter en stopper for det livet dere ønsker å leve, sier Rettedal.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Oddvar Rettedal

Hvor mye lån ønsker du?

Privatøkonomen forteller at et vanlig spørsmål til banken er: Hvor mye kan jeg få i boliglån?

Rettedals råd er at man også spør seg selv hvor mye man ønsker å ha i lån.

– Det viktigste er at du ikke låner mer enn du har råd til å betjene, og at du har nok penger igjen hver måned til alt det andre du trenger i livet, sier han.

SpareBank 1 SR-Bank er pålagt å sørge for at du har 15 prosent egenkapital, slik alle bankene i landet er, og at du tåler en renteøkning på 5 prosent. Det er likevel en del grep du kan gjøre for å få et høyere boliglån – og samtidig øke din egen evne til å betjene lånet.

  • Sparing på BSU-konto er beste spareform for å skaffe seg egenkapital til bolig. Du kan spare inntil 25.000 kroner per år. Du får høyrente på kontoen – for øyeblikket 3,20 prosent, og du kan få inntil 5000 kroner i skattefradrag hvert år du sparer. Det er mulig å spare totalt 300.000 kroner.
  • Ikke ha for mange andre lån, samlet lånebeløp skal ikke overstige fem ganger inntekten.
  • Sparer du opp egenkapital, viser du at du har evnen til å sette penger til side. Det er positivt når banken skal vurdere din tilbakebetalingsevne- og vilje.
  • Betalingsvilje teller positivt, så betal alle regninger i tide. Sørg for all del for at du ikke drar på deg betalingsanmerkninger. Selv en enkel mobilregning som går til inkasso kan være nok til at boligdrømmen din knuses.
  • Bil er dyrt i Norge, og bilkostnader begrenser hva du kan ha i boliglån. Derfor er det mye å spare på å klare seg med en bil. Kjøper en bolig sentralt kan en gjerne klare seg uten bil. Høyere veiprising gjør at det kan være fornuftig å vurdere kollektiv transport, sykkel eller e-sykkel.