Så enkelt er det å lykkes med aksjer

KOMMENTAR: Salgssjef Steinar Rosnes Jakobsen i SR-Forvaltning har den enkle oppskriften på hvordan du bør investere i aksjer. Problemet er bare at den ikke er lett å følge. (Foto: Colourbox)

Derfor leter vi etter snarveier for å komme raskere frem til målet. Problemet med snarveiene, er at du mest sannsynligvis ikke kommer raskere til målet, men at du rykker tilbake til start.

Oppskriften er enkel: Kjøp en portefølje med gode selskaper, og hold de lenge!

Kjøp når du har penger til overs, og selg når du trenger penger. Enkelt og greit!

Steinar Rosnes Jakobsen

Enorm avkastning

I Norge har vi hatt en moderne børs siden 1983. Hovedindeksen, som i skrivende øyeblikk står i 835, sto den gangen i 15. Femten! Det gir en samlet avkastning på 5467 prosent. Det er jo ikke så verst. Investerte du 100.000 kroner den gangen, ville du i dag hatt 5.4 millioner. Uten å løfte en finger. Eller mer presist: Du ville hatt 5.4 millioner dersom du ikke hadde løftet en finger!

Men så begynner alle de tingene som gjør at dette ikke så lett. I disse årene har du vært med på krakket i 1987, bankkrisen på 90-tallet, Asiakrisen, dot-com-krakket og finanskrisen og så videre. Dessuten høres 5467 prosent flott ut, men det tok jo 35 år! Hvem har tid til sånt? Jeg skal jo bli rik i dag, eller til nøds i morgen, så vi begynner å se etter snarveier.

Snarveiene

Snarvei nummer 1 er å droppe risikospredning: Mon tro om selskap ABC ikke har fantastiske utsikter, bare de får godkjent teststudien på medisinen som skal kurere fargeblindhet hos halte rhesusaper! Eller at selskap 123.com skal få monopol på internett og tjene mer penger enn Krøsus! Jeg putter alle pengene mine i ett av de selskapene, så blir jeg skikkelig rik, skikkelig fort!

Ulempen med snarvei nummer 1 er at veldig mange av disse selskapene ikke er liv laga, og vil gå konkurs. Fordi du satset alle pengene på det ene selskapet tapte du alt, og du har nå ingenting investert.

Rykk tilbake til start!

Snarvei nummer 2 er å låne penger for å investere mer. I stedet for å investere 100 egne kroner og tjene 10 prosent i året, låner jeg 100 kroner til for å tjener enda mer! Problemet er at om børsen faller med 50 prosent, så har du tapt all egenkapital, og de som har deg lånt penger, vil nå ha de tilbake før du også taper disse. Du har nå ingenting investert.

Rykk tilbake til start!

Snarvei nummer 3 er å forsøke å time aksjemarkedet. La oss si at du var flink nok til å selge unna alle dine aksjer før krakket i 1987. Bra jobbet, for du gikk akkurat klar av et fall på 20 prosent. Men fikk du kjøpt deg inn igjen etterpå? Å unngå det fallet var fryktelig dersom du ikke fikk kjøpt deg inn igjen like etterpå, og fikk med deg verdistigningen de neste 30 årene.

Rykk tilbake til start!

Disse tre snarveiene er de mest vanlige feilene man gjør i jakten på god avkastning.  Spesielt er snarvei nummer 3 er lett å gå i. Pressen skriver side opp og side ned om «så mye har du tapt», enten børsen går opp og du har penger på konto, eller børsen går ned og du har penger i aksjer.

«Nå skal du selge alt»

«Media skriver bare om syndere og skandaler, men det er normalt, fordi et tre som faller lager mer lyd enn en skog som vokser»
Pave Francis

Pave Francis tenkte nok ikke på børs og investeringer når han sa dette, men det er likevel treffende i disse tider. Vi ser mye skriverier i media og ymse eksperter som uttaler seg om at «nå skal du selge alt», eller at nå er det «kjøp for alle penga, og gjerne litt til». Som investor kan du trygt ignorere det meste som skrives og menes fra forståsegpåere.

Du er investert langsiktig for å høste markedets langsiktige avkastning. I det korte bildet går markedet opp og ned, men over tid er retningen klar oppover. Det krever mye av deg å ignorere alt dette.

Oppskriften for å lyktes med investeringer i aksjer er enkel, men absolutt ikke lett!