Mange kokker, lite Söl

Tre unge kokker går inn i en bank. Planen er å få lån til å starte restaurant.

Det kunne vært starten på en dårlig vits, men er i stedet starten på historien om restauranten Söl og gründere som er i ferd med å lykkes.

Claes Helbak (27), Magnus Haugland Paaske (24) og Nayana Elisabeth Engh (27) har sammen startet restauranten i Stavanger. Etter åpningen i februar har det meste gått over all forventning. Gjestene strømmer til og maten har fått femmer av anmelder i Stavanger Aftenblad og knallgod tilbakemelding i Dagens Næringsliv.

– Vi hadde aldri trodd vi skulle sitte her i dag og være så finansielt stabile som vi er. Vi er godt fornøyd med driften, men enda mer fornøyd med at mange av gjestene våre stadig kommer igjen. Det betyr mye at de liker det vi serverer, sier Claes Helbak.

Bli med: SR-Bank hjelper ved viktige avgjørelser

Artikkelen fortsetter under bildet.

LAGET BORDENE: For å spare penger laget gjengen bak Söl bordene i restauranten selv. De kostet 3000 kroner. Foto: Øyvind Knoph Askeland

Men så er det ikke hvem som helst som lager maten heller. Mens Helbak og Paaske blant annet har bakgrunn fra anerkjente Ylajali i Oslo og Mondo i Sandnes, har Engh jobbet i Michelin-restauranten Fauna i Oslo.

– Vi er veldig opptatt av grønnsaker, noe som skiller seg ut fra andre restauranter. Hos oss er grønnsakene hovedelementet, mens kjøtt og fisk er med som eventuelt tilbehør. Vi har seks retter på en fast meny, noe som gjør det enklere for oss å kontrollere råvareutgiftene og at vi unngår svinn, sier Paaske.

Start bedrift: Hjelpen får du her!

Fikk oversikt før oppstart

Svinn, kalkyler, budsjett, meny og risiko ble nøye vurdert før Paaske, Engh og Helbak dro til SpareBank 1 SR-Bank for å spørre om lån. Nå er lånet på god vei til å bli nedbetalt.

– Vi var nervøse da vi gikk inn. Tre unge mennesker som liksom skal forandre verden. Men vi ble tatt godt imot, fikk en god prat og ble forklart hvordan ting fungerer. Det jeg tror vi har vunnet på hele veien, både med bank og huseier, er at vi har hatt budsjetter og kalkyler klart fra start. I denne bransjen er kalkyler noe mange begynner å fikse når… sier Helbak, før han blir avbrutt av Paaske:

– Når det begynner å gå dårlig.

Les mer: Dette er gründere som satser

Artikkelen fortsetter under bildet.

MATEN: Slik kan en skål med mat fra Söl se ut. Det er først og fremst grønnsaker som gjelder, men noe fisk og kjøtt kan du få med. Foto: Söl

Imponert

– Dette handler om å finne de rette folkene i en risikoutsatt bransje. Disse tre gjorde et solid inntrykk allerede på første møte, og jeg tenkte at om det er noen som skal lykkes i denne bransjen, må det være disse folkene, sier senior bedriftsrådgiver Arne Geir Trædal.

Restaurant Söl ligger i Hetlandsgata 6 i Stavanger sentrum. Er du spesielt god på lokalgeografi, vet du at mange andre har prøvd seg med restaurant og kafé her uten å lykkes. Claes Helbak kaller stedet «dødens hus», litt på spøk, men er rask med å forklare hvorfor akkurat Söl kommer til å bestå.

– Vi fikk akkurat det lånet vi ville, men ble frarådet å gjøre dette. Og det skjønner jeg veldig godt. Om jeg hadde sittet på andre siden av bordet, hadde jeg gjort det samme. Det gjør det desto morsomme at vi har fått det såpass bra til, sier Nayana Elisabeth Engh.