Dette gjør at boligprisene vil stige

Flere får jobb og flere vil flytte til Stavanger-regionen. Derfor skal boligprisene oppover i Rogaland. (Foto: NTB visuelle oppdrag)

– Jeg tror den positive utviklingen vil fortsette. At det er bedre tider er ikke bare noe folk hører om, de opplever det også. Oljebransjen rekrutterer igjen og vi ser en gryende kamp om arbeidskraft med relevant kompetanse. Økende behov for arbeidskraft vil over tid også påvirke befolkningsutviklingen i Stavanger-regionen, noe som vil ha positiv effekt på boligmarkedet.

Slik oppsummerer Knut Sirevåg, direktør i EiendomsMegler 1 Sør-Vestlandet, situasjonen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Knut Sirevåg, EiendomsMegler 1.

Forventer prisøkning

Arbeidsledigheten i Rogaland har det siste halvannet året falt fra 5 prosent til rundt 3 prosent. Bedriftene i regionen rapporterer at det er vanskeligere å rekruttere, og enkelte må lete utenlands for å finne kompetansen de er på jakt etter.

Les også: Det kraftige fallet i ledigheten vil øke arbeidsinnvandringen

Det har vært en voldsom endring i det oljetunge fylket de siste årene. Fra en nedgangstid, der Petter Stordalens utspill om blod som flyter i gatene toppet det hele, har det meste snudd.

– Det kan være at vi nå ser de første tegnene til en ny positiv fase. Vi har sett en god stund at pilene peker oppover for Sør- og Vestlandet, men uten at dette har dratt boligmarkedet nevneverdig opp, sier sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.

– Hittil i år har boligveksten vært rett over null, mens vi forventer rundt to prosent stigning i løpet av 2018. Det betyr at prisene skal lit opp i høst, sier han videre.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen. Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Blir solgt raskere

Knut Sirevåg forteller at eiendomsmeglerne nå også merker et taktskifte i boligmarkedet. Selv om det fortsatt er mange boliger å velge i for kjøperne, ser Sirevåg at flere forsvinner raskere fra markedet etter sommerferien.

– Det er flere mennesker på visning og det selges flere boliger. I september solgte vi 26 prosent flere enn samme måned i fjor. Det er også oftere boliger som selges etter første visning, sier Sirevåg, og fortsetter:

– Derfor tror jeg det lønner seg for kjøperne å ta innover seg at markedet er i bedring. Jeg tror ikke man skal satse på at eiendommer blir liggende lenge, at selgerne blir utålmodige og selger billig.