– Jeg får kick av å mestre det som er sykt for andre

– Alle mine søstre, mamma og pappa har inspirert meg til å drive med stuping. Jeg har nærmest bodd i svømmehallen siden jeg gikk i bleier. Plasket i vannet og sikkert vært i veien for alle andre som skulle stupe. Dette har vært livet mitt helt til nå, slik beskriver G9alt-vinnere Helle Tuxen hvorfor hun begynte med stuping.

Tuxen er fra en ekte idrettsfamilie som bor på Tananger i Sola kommune. Både mor og far engasjerer seg i svømmeklubben og som trenere, mens flere av søstrene driver med stuping på høyt nivå.

I fjor fikk Helle Tuxen et G9alt-stipend på 50.000 kroner fra SR-Bank. Fristen for å søke i år er 1. november.

Søk her: Talentstipendet G9alt!

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Hva har pengene gått til?

Jeg pendler til Kristiansand og Bergen i helgene hvor de har bedre svømmehaller med 10-meter stup. I Rogaland mangler vi den siste høyden på stupetårnet. Pengene har gått til å dekke reisekostnadene slik at jeg har fått mengdetreningen jeg trenger, og til å reise på treningsleirer i Berlin og Nederland for å utvikle meg i de beste miljøene. Stuping er ikke en sport det er mye penger i, så du må betale selv.

– Hva det som driver deg til å satse på dette?

– Det adrenalinet du får, det kicket av å mestre noe som er helt sykt for andre, det er dødskult. Det er alltid noe nytt som skjer og det er gøy å tørre noe ikke alle andre tørr, sier Helle entusiastisk.

Nå har hun nettopp deltatt i ungdoms OL i Buenos Aires i 3 meter og 10 meter stup. Målet hennes er å bli en av de beste.

– Å komme til OL, å være blant de store stjernene, å være den folk ser opp til, det har jeg lyst å bli. Målet er å bli en av de beste stuperne i verden.

G9alt-stipendet ble opprettet i år 2000 av SR-Bank, og har vært en hjelp på veien for mange kjente flinkiser som Philip Ingebrigtsen, Alexander Kristoff og bandet Kvelertak. De siste årene har det blitt delt ut 700.000 kroner til unge talent i markedsområdet årlig.

Nå har SR-Bank og Sparebankstiftelsen SR-Bank inngått et nytt samarbeid for å kunne gi enda flere unge talent pengestøtte på veien til toppen; stiftelsen G9alt Talentutvikling. Det betyr flere penger i potten. De neste 5 årene skal 5 millioner kroner gå til talentfull ungdom, og gi dem muligheten til å dyrke fram deres helt spesielle talent.