Ingeniørledigheten i Rogaland halvert på bare ett år

Arbeidsledigheten faller i alle yrkesgrupper i Rogaland. Blant ingeniørene og IKT-fagene er det 52 prosent færre arbeidsledige enn for ett år siden. (Foto: NTB visuelle oppdrag)

Det viser ferske tall fra Nav. Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank karakteriserer nå arbeidsmarkedet i oljefylket som normalt. Det gjør han for første gang på mange år.

– Ja, Rogaland er normalisert – og vi har normalt gode tider. For første gang på tre år er det lavere ledighet i Rogaland enn i Oslo. Det viser at når pendelen først svinger rett vei, endrer ting seg kjapt, sier Knudsen, før han forklarer hvorfor det er særlig innenfor ingeniør- og IKT-fag, bygg og anlegg og industrien dette merkes godt.

– Ingeniørene kommer tilbake i jobb fordi det går bedre i oljenæringen. Industrien har det jevnt over bra, mens det innen IKT har gått bedre lenge. Det er sterkt fokus på digitalisering i mange bransjer og i mange bedrifter. Rosenberg, en viktig ingeniørbedrift i Rogaland, ansetter som bare det. Det samme gjør Aker Solutions. Dette viser igjen i statistikken, sier Knudsen.

Mens arbeidsledigheten i Norge nå ligger på 2,2 prosent, er den på 2,4 prosent i Rogaland. I Hordaland og Oslo er 2,5 prosent av arbeidsstyrken helt ledige. I Agder-fylkene er tallet 2,3 prosent.

Les også: Kraftig fall i ledigheten vil øke arbeidsinnvandringen

Artikkelen fortsetter under SR-Banks konjunkturbarometer høsten 2018.

Kraftig økning i ledige jobber

SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer viste at oljenedgangen stabiliserte seg høsten 2016, før de positive forventningene begynte å komme i bedriftene våren 2017. Siden har det vært vekst og bedre tider, samtidig som arbeidsledigheten har falt kraftig.

Nå er 20 prosent av de ledige stillingene på markedet innenfor ingeniør- og IKT-fag. Statistikk fra stillingsannonser på Finn.no, viser at det er tre ganger flere ledige stillinger innen olje og gass sammenlignet med oktober i fjor.

– Det er god driv i norsk økonomi og på Sørvestlandet. Dette viser igjen i stillingsannonsene. Kombinerer du dette med at ledigheten er lav, må bedriftene se til utlandet eller andre steder for å få tak i folk, sier sjeføkonomen.

Les også: Dette gjør at boligprisene vil stige

– Fin posisjon

Kyrre M. Knudsen beskriver tiden vi er inne i som «spesiell». Han mener mange bedrifter i landet er topptrimmet og klar for en produktivitetsvekst i tiden som kommer. Når vi da kommer lengre ut i oppgangen, er spørsmålet om bedriftene klarer å holde trykket oppe på det de har lært av nedgangen.

– Dette er en fin posisjon å være i. Den harde jobbingen ligger bak oss, og nå kommer medvinden fra oljenæringen, lav kronekurs, fortsatt lav rente og fokus på infrastruktur i et statsbudsjett som støtter norsk økonomi. De eneste skyene på horisonten, er det som skjer internasjonalt. Dersom det kommer et kraftig tilbakeslag i utlandet, vil det påvirke oss.