Nå forventer han boligprisoppgang i Stavanger

Oktober ble den beste måneden siden før oljenedturen for boligmarkedet i Stavanger-området. Eiendom Norge-sjef Christian V. Dreyer mener byen preges av stor optimisme. (Foto: Eiendom Norge)

Det er flere ting som taler for at boligmarkedet skal ta seg opp på Sørvestlandet. Arbeidsledigheten faller fortsatt, og økt konkurranse om arbeidskraft gjør at bedriftene oftere ser utenfor regionen når de ansetter.

Se oversikten over landets største byer i bunn av artikkelen.

– Jeg forventer en positiv utvikling fremover for boligprisene og -markedet i regionen, sammenlignet med andre deler av landet, sa Dreyer da han la frem boligtallene for oktober.

Les også: Dette avgjør hva du får i lån

Det siste året har boligprisene steget med én prosent. Det er sterkere vekst enn i Trondheim og Bergen, men svakere enn Oslo, Tromsø og Kristiansand.

Det er god driv i norsk økonomi om dagen, noe som også viser igjen i antall stillingsannonser. At flere får jobb og at det kommer flere tilflyttere, antyder en økning i boligprisene.

– Hvis vi får økt tilflytning til regionen, har vi tro på en moderat prisoppgang fremover. Vi ser allerede nå at eiendommer som er lagt ut for salg og solgt i 2018, har hatt en omsetningstid nede i 37 dager. Det forteller at vi i dag har et velfungerende marked, med en kurant omsetningstid – gitt at man priser riktig. For dette forteller oss også at en del eiendommer prises høyere enn markedet vil betale, sier Gaute Thise Jacobsen, regionsjef i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom, til Ytra.

– Ikke noe rentesjokk

Trenden nasjonalt er ifølge Eiendom Norge-sjefen et flatt boligmarked. Det innebærer liten vekst i prisene. Raskest omsetning i landet har Oslo, hvor en gjennomsnittlig bolig blir solgt etter 25 dager. I Bergen blir en bolig solgt på 33 dager, mens Stavanger og Kristiansand ligger på hele 69 dager.

– I Oslo-markedet er tempoet høyere enn normalt, mens det i Stavanger og Kristiansand altså er en vesentlig lenger omsetningstid enn i resten av landet, sier Christian V. Dreyer.

Tidligere i høst satte Norges Bank opp styringsrenten. Det fikk en rekke av bankene til å følge etter med en renteøkning. Dette har ikke slått ut i boligmarkedet, ifølge Dreyer.

– Jeg kan likevel si at det ikke er noe rentesjokk hos boligkjøperne i Norge. Det er mange som handler bolig, med en moderat prisutvikling, men høy aktivitet, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ØKNING: I Stavanger stiger boligprisene, etter en lang periode med nedgang. Foto: Colourbox

Fakta om de største byene

I Oslo steg boligprisene med 0,1 prosent i oktober. Det er marginalt bedre enn hva tilfellet har vært i oktober de siste fem årene. Dreyer hadde forventet en nedgang i Oslo-prisene. Boligprisveksten det siste året har vært på hele fem prosent. Det er en solid vekst, en sterk utvikling for Oslo.

I Bergen falt boligprisene med 1,3 prosent i oktober. Det er langt svakere enn snittet i oktober siste fem år, men Bergen er en by med store svingninger. Det er ofte fall i boligprisene på høsten. Det siste året har boligprisene steget med 0,1 prosent. Eiendom Norge forventer at den går noe oppover mot slutten av 2018.

Kjøpe bolig? Da bør du lese her

Trondheim har nedgang i boligprisene på 0,1 prosent i oktober. Det gir en boligprisvekst på 0,4 prosent det siste året. Det er aldri solgt så mange boliger i Trondheim som det er gjort i 2018. Mange er på boligjakt.

For Stavanger ble oktober en måned med nedgang i boligprisene på 0,2 prosent, men det er den beste oktobermåneden byen og områdene rundt har hatt siden før oljenedturen. Det siste året har boligprisene steget med 1,0 prosent, og Dreyer forventer en videre positiv utvikling. Stavanger-regionen er preget av stor optimisme.

I Kristiansand holdt boligprisene seg uendret i oktober. Det siste året har boligprisene steget med 2,8 prosent i sørlandsbyen. Bare Oslo har hatt sterkere utvikling i boligprisene i denne perioden.