Få kontroll over økonomien i 2019

Et splitter nytt år ligger foran oss. Kanskje er et godt nyttårsforsett å få bedre kontroll over privatøkonomien?

God oversikt og kontroll over egen økonomi gjør at pengene strekker seg litt lengre. Det kan være mye å hente ved å gjøre små grep. Her får du fem gode økonomi-tips fra privatøkonom Oddvar Rettedal i Sparebank1 SR-Bank.

5 tips fra privatøkonomen:

  1. Sett av to månedslønner

Sett av to månedslønner til en økonomisk buffer. Å få spart opp to månedslønner kan ta tid, men velger du å legge opp penger til dette vil du raskt se fordelene. Kanskje vil du si at du ikke har råd, men de aller fleste kan få til dette. Det avgjørende er ikke om du har god eller dårlig råd, men om du er god eller dårlig til å planlegge. Hvis du klarer å bruke litt mindre enn det du tjener er du på god vei. Her får du tre viktige grunner til at det er lurt å ha en bufferkonto:

  • Du har alltid penger til uforutsette utgifter, enten det er vaskemaskinen som ryker eller du trenger ny findress i en fei.
  • Du har penger til å gjøre gode kjøp. Sett nå at flatskjermen du drømmer om kommer på tilbud? Da har du penger på lur og kan bla opp.
  • Du slipper å bruke kredittkortet med fare for store renteutgifter ved manglende innbetaling ved forfall.
  1. Lag et regnskap over forbruket

Er du en av de som lurer på hvor pengene dine blir av hver måned?  Da bør du gjøre en ekstra innsats for å skaffe deg bedre oversikt. Skriv opp og lag regnskap for opp mot et halvt år. Ta med alt du bruker, stort og smått. Det gjelder mat, klær, gaver og diverse forbruk. Du vil få noen aha-opplevelser, for da kommer det tydelig frem hva pengene går til. Et regnskap er spesielt lurt for unge og nyetablerte folk. Jo, flere detaljer du får med, jo bedre er det. Etter hvert kan du vurdere om det er noe du kan kutte ut. Har du ryddig økonomi og orden på sakene er du bevisst på hvor pengene går.

  1. Opprett egen regningskonto

Ikke bruk lønnskontoen til å betale faste utgifter, og utgifter som ikke kommer månedlig. Få deg en egen regningskonto, der studielån, kommunale utgifter, forsikringer, strøm, bredbånd, mobil og lignende blir trukket fra. Med en regningskonto har du alltid penger på konto når valgte regninger kommer. Og etter at det faste beløpet er overført fra lønnskontoen kan du fritt bruke de resterende pengene på lønnskontoen.

Hvor mye du skal ha på den kontoen til enhver tid kan du regne ut ved å legge sammen alle regningene du har valgt skal trekkes fra denne kontoen, og deretter dele tallet på 12. Da ser du hvor mye du må overføre fast fra lønnskonto til regningskontoen hver måned.

  1. Vær varsom med kredittkort og forbukslån

Vær varsom med kreditter og forbrukslån. Hvis du kjøper en vare med 4 eller 6 måneders betalingsutsettelse og tenker at du skal bruke feriepengene eller julelønnen med halv skatt til å betale dette, lager du vansker for deg selv. Når ferien kommer trenger du jo feriepengene til å gjøre kjekke ting. Det lureste er å betale kontant og det samme gjelder kredittkortregningen, betal på forfall.

  1. Sparing

I tillegg til bufferkonto er det lurt å spare litt utenom. Slik kan drømmene dine raskere bli virkelighet, for de fleste vil spare til noe helt konkret, som ferie, egen bolig, hytte eller ny bil.

Feriekonto og mikrosparing
Mikrosparing der sparebeløpet går inn på en egen feriekonto er en god ide. Med en mikrospareavtale i nettbanken kan du spare et lite beløp hver gang du trekker kortet og i løpet av noen måneder ha feriebudsjettet i boks.

Betal ned på lånet
I mange år har vi kunnet bruke boligen litt som en minibank, gjennom stadig å forhøye boliglånet når en trengte penger, enten det var til oppussing, bil, økt forbruk osv. Nå er boligprisene høye. Prisstigningen fremover blir lav. Mange har allerede mye lån, og renten kan være på vei oppover. Har du allerede mye lån er ekstra innbetaling på lånet også fornuftig sparing.

Ny bil
Det kan være lurt å spare litt til ny bil, om du liker å skifte bil regelmessig. Har du noe av nybilprisen i banken kombinert med restverdien av den gamle, og låner resten som billån har du en grei finansiering.

-Har du orden på sakene dine og kontroll på økonomien din har du oversikt. Da gjør du lure og smarte kjøp, og får færre kjedelige overraskelser. Du kommer inn i en god sirkel, og har en av nøklene til det gode liv! Du kan nyte dagene og sover bedre om nettene, oppsummerer forbrukerøkonomen.

Godt nytt økonomi-år!