Norske Dynaspace utfordrer romfartsindustrien

-I løpet av det neste tiåret er det forventet at over 7000 små-satellitter skal skytes opp i verdensrommet. Vi ønsker å bli den ledende satellittprodusenten og tilbyderen av tjenester tilknyttet disse små satellittene, forteller de to unge gründerne i Dynaspace.

Sjekket du været på YR i dag eller brukte GPS’en på mobilen for å finne frem til en ny adresse? Da brukte du tjenester som er basert på data fra satellitter i rommet. Dynaspace utvikler neste-generasjons satellitter som skal brukes til å skyte opp instrumenter i verdensrommet. Instrumenter kan eksempelvis være et kamera som samler data. Målet er å forenkle hele prosessen med å skyte opp instrumenter og dermed gjøre det enklere for alle å dra nytte av verdensrommet.

Vant gründerpris

Dynaspace har allerede fått tildelt markedsavklaringsmidler fra Innovasjon Norge og var i 2018 vinnerne av StudentIdé på 50.000 kroner. De samarbeider nå med Universitetet i Bergen om et pilotprosjekt, og er i god dialog med Norsk Romsenter og Norsk Industriforum for Romvirksomhet (NIFRO).

De siste fire månedene har selskapet deltatt i SR-Banks oppstartsprogram Gründerhub, og ble nylig kåret til beste Gründerbedrift fra kullet i Bergen. Prisen på 50.000 kroner og nominasjon til Gründerhubprisen deles ut til det selskapet som har utviklet seg mest gjennom de fire månedene Gründerhubprogrammet varer.

Siden starten i 2015 har 16 kull med gründere vært med i SpareBank 1 SR-Banks gründerprogram. 280 arbeidsplasser har blitt skapt og 110 millioner kroner er innhentet i investorkapital. Verdiene av alle selskapene er samlet sett 1150 millioner kroner, med Boost AI som den største driveren


Dynaspace ble kåret til beste gründerbedrift fra kullet i Bergen under Gründerhub demo-dag hvor alle deltakerne presenterte sine konsepter.

Vil gjøre det lettere å ta i bruk verdensrommet

Bak Dynaspace står kameratene Mats Heigre og Hogne Andersen. Idéen til Dynaspace fikk de under bachelorstudiet i Satellitteknologi og siden har den utviklet seg og vokst gjennom masteren i Mikroelektronikk. -I dag er det en lang og kostbar prosess å skulle få skutt opp et instrument i rommet. Du må kontakte mange forskjellige leverandører for å samle alle tjenestene du trenger for å få skutt opp instrument ditt. Og så må du bygge en satellitt rundt instrumentet. Det at disse satellittene er spesialbygd for hvert instrument gjør de enormt kostbare. Vi tenkte at dette må kunne gjøres mye enklere, forteller Mats. Duoen sammenlikner konseptet sitt med Posten og vil tilby kunder å velge blant flere varianter av «Norgespakken».

-Vi sørger for infrastrukturen, satellittbygging, tillatelser, oppskyting og datainnhenting. Kundene trenger dermed bare å bygge det instrumentet de vil ha skutt opp og så integrerer vi det i vår satellittplattform. Dermed tar vi hånd om alle stegene som kunden egentlig ikke er interesserte i. De vil jo egentlig bare ha dataen i fra sitt instrument, alt det andre gjør det bare komplisert, forklarer Hogne.

-Kort oppsummert så vil vi forenkle prosessen med å skyte opp instrumenter i verdensrommet. Vi stiller med infrastrukturen og tar imot en pakke og så sørger vi for at den kommer trygt frem, oppsummerer Mats.

En bærekraftig løsning

-Dynaspace sine satellitter vil være modulbaserte, skalerbare og standardiserte. Satellittene vil bli raskere, enklere og billigere å bygge. Kunden vil spare både tid og kostnader og kan være sikker på at instrumentet de vil ha skutt opp er kompatibelt med satellitten som den skal integreres i, forklarer Mats. De viser frem en 3D-printet modell i full skala. Satellitten er ikke stort større enn en smørpakke. En så liten satellitt vil ha en mye mindre påvirkning på miljøet enn dagens satellitter som er store som biler ifølge gründerne. Materialforbruket vil dermed bli mye mindre samtidig som en trenger mye mindre drivstoff for å skyte opp denne type satellitt. Ved å gjøre det enklere og billigere og dermed gi flere muligheten til å ta i bruk rommet, vil det også bli lettere å innhente informasjon for å løse problemer det globale samfunnet står overfor.

-At det blir enklere å ta i bruk rommet er jeg sikker på vil føre til at flere smarte hoder tenker at ah, dette kan vi bruke satellittdata til, enten det er å tilby nye tjenester eller forbedre noe som eksisterer i dag, forklarer Hogne.


Mats Heigre viser frem en 3D-printet modell av satellitten han og Hogne har utviklet.

Rett fra skolebenken

Da duoen begynte på Gründerhub-programmet i september var det enda en måned igjen av masteren i Mikroelektronikk. De hadde jobbet en del med den tekniske løsningen og etablerte selskapet i august. De visste imidlertid lite om forretningsutvikling og det å drive et selskap og tok derfor kontakt med BTO (Bergen Teknologioverføring). Her møtte de med forretningsutviklere og ble anbefalt å søke plass i Gründerhub-programmet.

-Vi gikk på Demodagen for å finne ut hva vi kunne forvente oss. Vi fikk en skikkelig aha-opplevelse i forhold til hvor langt bedriftene hadde kommet. Gjennom Gründerhub har vi fått opplæring i hvordan bygge opp en bedrift fra bunnen og hvordan drive forretningsutvikling. Vi har fått gjennomført vanvittig mye i løpet av tiden i Gründerhub, takket være god oppfølging og muligheten for å benytte oss av nettverket på BTO, forteller Mats.

Hadde ikke vært der vi er uten Gründerhub

-Det å få benytte seg av rådgiverne på BTO, som stiller de riktige spørsmålene i en tidlig fase, har hatt stor verdi for oss. Vi lærte tidlig å sette kunden i fokus og være åpen for at løsningen vår ikke er den endelige. Vi lærte å snakke med kundene og sørge for å levere det de faktisk trenger, ikke bare det vi tror de trenger. Det har vi gjort, og kundene har bekreftet problemstillingen og vært veldig positive til idéen vår. I tillegg har vi fått mye informasjon om hvordan produktet vårt kan bli enda bedre og hvordan vi kan gjøre det enda enklere for kundene.

-Og så har det vært gøy å være i samme båt som flere andre bedrifter som er i samme fase som oss. Og lære av hverandre. Nettverket vi har bygget her hadde vi heller ikke klart uten å ha sittet her. Vi hadde ikke vært der vi er i dag uten Gründerhub, understreker Hogne.

Hvor er selskapet om 10 år?

-I løpet av 2021 har vi skutt opp vår første satellitt, og om 5 år har vi 30 ansatte. Om 10 år er vi den ledende bedriften folk tenker på når de skal få skutt noe opp i rommet, sier Mats med overbevisning.


Slik ser satellitten som Dynaspace har utviklet ut i full størrelse.