Vendte tilbake på jobb med ny frisørstol

Lena måtte slutte som frisør på grunn av helseplager, hun vendte tilbake med egen frisørstol og gründerselskap. Slik kom hun tilbake i jobben hun elsker.

-Frisøryrket er en lidenskap for meg, ja for hele familien min. Derfor var jeg veldig frustrert da jeg fikk store muskulære plager i nakke og skuldre.  Det var tungt å gå sykemeldt i over ett år, sier gründer og frisør Lena Camilla Staddeland.

Staddeland gikk jevnlig til behandling hos fysioterapeut og hun søkte om midler til omskolering fra NAV.

-I denne perioden slo det meg, jeg har jo ikke lyst å slutte som frisør. Det må finnes en løsning på dette problemet som gjør at jeg kan fortsette i yrket.

Staddeland visste godt at hun ikke var alene om å måtte legge frisørsaksen på hylla i en tidlig alder. 7 av 10 sykemeldinger innen frisøryrket skyldes statistiske arbeidsstillinger. Staddeland gikk til faren som er designingeniør med en ide. En ide om å lage en stol som gjorde at hun kunne variere arbeidsstillingen sin som frisør i løpet av arbeidsdagen.

Søkte råd i flere miljøer

-Vi begynte å se på løsninger sammen. Hvordan kunne vi få en stol til å gå langt nok ned, men samtidig ha like lang rekkevidde som før?

Slik startet ideen bak selskapet Sanasella. Lena søkte hjelp fra Gründertelefonen, fikk råd fra Etablerersenteret Vest Agder i Kristiansand og sparret med næringssjefen i Lyngdal. Staddeland søkte etablerertilskudd og markedsavklaringsmidler fra Innovasjon Norge. Hun testet behovet for frisørstolen i markedet, og gjorde markedsundersøkelser i samarbeid med opplæringskontoret i Agder. På MIT Entrepreneurship Summer School for gründere i Ålesund møtte hun en annen gründer, Geir Andre Strømsvold, som hadde vært en del av SR-Banks Gründerhub.

-Du må bare være med i Gründerhub, Lena. Det hadde vært så bra for Sanasella, sa han.

-Det var som å komme hjem

Gründerhub er SpareBank 1 SR-Banks fire måneder lange program for gründere, tilbudet finnes både i Kristiansand, Stavanger og Bergen. På alle stedene samarbeider SR-Bank med allerede eksisterende gründerfellesskap som CoWorx i Kristiansand.

-Å komme inn i Gründerhub var som å komme hjem. Vi hadde fellesskap, vi var en gjeng. Du ble hørt og sett. Vi heiet på hverandre, backet hverandre. Det kan være tungt når du sitter alene med ting som gründer, men i dette fellesskapet lært jeg av andre og kunne gi råd basert på mine erfaringer. Jeg fikk utviklet meg videre, forklarer Staddeland.

Verdifull læring for banken

Regiondirektør for SR-Banks bedriftsmarkedsavdeling Agder, Leif Pedersen har fulgt Gründerhub i Kristiansand tett over flere år. Dette har gitt Pedersen mye verdifull læring om gründervirksomhet som hele avdelingen hans drar nytt av.

-Jeg er utrolig stolt av initiativet banken har tatt for å satse på gründere gjennom programmet i Gründerhub. Erfaringene så langt er at det er krevende å være grunder, og vi ser at deltakerne i ulik grad lykkes. Men de får alle muligheten til å få prøvd sin ide. I Lenas tilfelle har hennes deltakelse gitt konkrete resultater, og noe av årsaken er hennes helt spesielle engasjement for Sanasella. Hun har også fått god hjelp til å komme videre med utvikling av ideen, samt blitt satt i kontakt med viktige samarbeidspartnere.

Helt avgjørende for Staddelands gründerreise ble møtet med designer Morten Eik og hans kone Shila som sitter permanent i CoWorx-fellesskapet i Kristiansand der også Gründerhub holder til.

-De hjalp meg med å designe stolen slik den ser ut i dag og åpnet dørene til stolprodusenten. Vi reiste ut til stolprodusenten sammen og jeg presenterte stolkonseptet, alt jeg hadde vært gjennom som gründer og kunnskapen min om frisørfaget. Produsenten ringte oss allerede på vei hjem fra besøket for å si at de ville ta kosten for å få satt stolen i produksjon.

Samarbeider med nordisk leverandør

Frisørstolen ble lansert i Oslo spektrum på Hår & Skjønnhetsmessen i 2018. Nå har Staddeland solgt 60 frisørstoler i det nordiske markedet. Målet for 2019 er å selge 200 stoler.

-Banken har truffet godt med valget av Coworx som fasilitator, og Terje Klungland som daglig leder gjør en kjempejobb for de gründerne som får delta på Grunderhub. Nettverket rundt Coworx er etter hvert blitt stort, og det brukes aktivt. Tempoet og nysgjerrigheten på «det nye» i dette miljøet er det mye å lære av, sier Pedersen.

Nå samarbeider Staddeland med en nordisk leverandør og er i samtaler med en ny leverandør i Nederland om salg av frisørstolen.

-Vi ser også på muligheten for å starte en leasingordning for stolene. Det går sakte men sikkert framover. Stolen er unik fordi den har 30 cm vandring, på det laveste er den 32,5 cm over bakken og kan gå opp til 62,5 cm, samtidig som den er stabil. Den er elektrisk, med oppladbare batterier som varer en ukes tid. Den koster mer enn en ordinær frisørstol.

Samtidig er Lena Staddeland et levende bevis på at stolen virker.

-Nå kan jeg fortsette med lidenskapen min. Jeg kan gå på jobb som frisør hver eneste dag, det var målet mitt da jeg satt i gang. I tillegg til at jeg hjelper andre frisører til å stå i yrket, og kan bidra til at et yrke med svekket yrkesstatus og dårlig rekruttering kan få litt bedre vilkår.

Revolusjonerende frisørstoler – bilde av stolene er hentet fra sanasella.no

 

Kontaktperson

Ruth Espedal Lycke
Informasjonssjef
Telefon