19.000 nye jobber i Rogaland – og flere vil til Stavanger-området

På grunn av et jobbmarked i kraftig bedring, finner både innflyttere og siddiser veien tilbake til regionen.

– I begynnelsen av 2018 var det mye tomme visninger. Det skjer ennå, men jevnt over ser vi flere folk på visningene. Meglerne opplever oftere at det kommer folk som skal kjøpe bolig og flytte til området. Det er både rogalendinger som kommer tilbake og tilflyttere fra andre land og andre steder i Norge.

Slik beskriver Gaute Thise Jacobsen trenden. Sammen med sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank, ser han at mye har endret seg i fylket.

– Det er en dramatisk og sjelden endring i Rogaland. Fra bunnen i starten av 2017, er det blitt skapt 19.000 nye jobber. Bedriftene har effektivisert, kuttet kostnader og funnet nye inntekter og forretningsområder. Resultatet er nye jobber, forklarer Kyrre M. Knudsen til Ytra.

Les også: Boligmarkedet blir bedre

Artikkelen fortsetter under bildet.

Regionsjef i EiendomsMegler 1 i Stavanger, Gaute Thise Jacobsen.

– Gode på omstilling

Tall fra Statistisk sentralbyrås (SSB) arbeidskraftsundersøkelse og februar-oversikten over antall arbeidsforhold, som gir et bredere mål på jobbskapingen – bekrefter at veksten er sterk.

– Innen olje og gass har det definitivt snudd markant det siste året. Det går også bra i industrien, innenfor teknologinæringen og i bygg- og anleggsbransjen. De aller fleste av de nye jobbene er kommet i privat sektor, noe som viser at omstillingsevnen er og har vært god, sier Knudsen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

GOD UTVIKLING: Slik har antall sysselsatte i Rogaland utviklet seg siden 2006. Oljenedturen og den påfølgende oppgangen er tydelig. Graf: SSB/Kyrre M. Knudsen

Snuoperasjonen begynte i 2017

SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer viste tidlig at ting var i ferd med å snu i Rogaland. Allerede våren 2017 kom de første signalene om at et markert omslag var på gang. På det tidspunktet var arbeidsledigheten i fylket på nesten fem prosent. Oljeinvesteringene var fortsatt på vei nedover, men bedriftene var i omstilling.

I boligmarkedet har det tatt tid for endringene å vise seg. Men i 2019 ser meglerne at endringene blir mer tydelige. Det gjelder også utenfor Stavanger.

– Vi kan nok ikke sette tall på forandringen, men forskjellen er at det kommer flere folk på visningene våre. Så er det ennå sånn at om du priser en bolig for høyt, får du ikke solgt den. Men om du tilpasser prisen, vil markedet fungere. På Jæren, hvor omsetningstiden vanligvis er lang, er det noen boliger som nå selges veldig fort, kanskje til og med dagen etter visning. Det er uvanlig her, selv om det er hovedregelen mange andre steder, forklarer Bård Birkeland, regionsjef for Jæren og Dalane i EiendomsMegler 1.

Slik går det i næringslivet i Sør-Norge. Se sjeføkonom Kyrre M. Knudsens oppsummering.