Se tallene: Slik er den kraftige vestlandsveksten

Pilene peker oppover på Vestlandet, og 2019 kan bli et høydepunkt for regionen. (Foto: NTB visuelle oppdrag)

Se bare på disse tallene:

  • Oljeinvesteringene på norsk sokkel kan vokse på nær 15 prosent i 2019.
  • Siden bunnpunktet i 2017 er det skapt over 19.000 nye arbeidsplasser i Rogaland.
  • 630 prosent flere olje- og gass-stillinger på Finn.no i Hordaland og Rogaland fra 2017 til i dag.

Medvind langs kysten

– Investeringene på norsk sokkel er en viktig drivkraft på Vestlandet, men det betyr ikke alt. I 2018, med ganske flat utvikling i investeringene fra året før, så vi at det likevel var god bedring i bedriftene. Det har vært en imponerende omstilling under nedturen, og nå har bedriftene medvind, sier sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen til Ytra.

Arbeidsledigheten i Norge er på 2,5 prosent. Det er laveste ledighet på nær ti år. I Rogaland og Hordaland er arbeidsledigheten på omtrent samme nivå, og det er innen IKT- og ingeniørfagene, samt bygg og anlegg og industri, ledigheten faller kraftigst. 

Under kategorien «olje og gass» på Finn.no er det i mars 2019 over 630 prosent flere ledige stillinger i Rogaland og Hordaland enn det var høsten 2017. Det viser en telling SpareBank 1 SR-Bank har gjort.

– Arbeidsledigheten er lav, det er jobbvekst og bedriftene vi spør i vårt konjunkturbarometer, som tidlig varslet om det positive skiftet, er fortsatt optimistiske. Det er likevel viktig å huske på at vi må bruke de gode tidene godt. Det kan være lurt å legge noe på kistebunnen, være nysgjerrige på nye markedsområder og forberede seg på lavere vekst i oljeinvesteringene i 2020, sier Knudsen.

Bekreftet trenden: SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer for januar

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen. Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Endrer seg i 2020

For allerede neste år ser oljeinvesteringene ut til å flate ut. I 2019 jobber oljeselskapene med flere store prosjekter, mens når 2020-tallet kommer, ser aktiviteten ut til å avta. SpareBank 1 SR-Bank anslår en investeringsvekst på rundt 15 prosent i år, før det flater ut i 2020.

– Men det virker på meg som om bedriftene er forsiktige optimister og har nedturen friskt i minne når de planlegger for de kommende årene, sier Knudsen.

Sjeføkonomen følger utviklingen nøye. Han har også kontroll på hvor mange jobber som er kommet i Rogaland siden oljenedturen rammet som hardest, i begynnelsen av 2017. Tallet har passert 19.000.

Les også: Narve fikk jobb etter ett år som arbeidsledig

Hva skjer i boligmarkedet?

Jobbveksten får betydning for boligmarkedet i regionen. SpareBank 1 SR-Bank anslår at boligprisene skal stige med inntil fire prosent i Rogaland de kommende årene, og noe mindre i Hordaland. Regionsjef Gaute Thise Jacobsen i EiendomsMegler 1 merker en trend med flere mennesker på visninger og at mange flytter til Vestlandet.

Hva skjer i næringslivet? Se oppdateringen fra sjeføkonomen under.