Selger mer – men boligprisene holdes nede

Mer folk på visning, større rift om enkelteiendommer og boliger som har ligget lenge blir solgt. Likevel faller boligprisene i Stavanger.

I februar ble det solgt 380 boliger i byen og kommunene rundt. Det er en oppgang på nesten 25 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Men ferske tall fra Eiendom Norge viser at boligprisene faller, til tross for økningen i antall solgte boliger, med 0,4 prosent (sesongjustert) i Stavanger-området. Fasit for det siste året er at boligprisene har sunket med 0,8 prosent i regionen.

– Vi selger flere boliger nå enn på samme tid i fjor, og størstedelen av økningen kommer i salg av leiligheter og eneboliger. Vi merker at det skjer noe i markedet, sier Gaute Thise Jacobsen, regionsjef i EiendomsMegler 1 i Stavanger-området til Ytra.

– Men selv om det er mange gode tegn, hører vi at veksten i lån til privatpersoner ikke er så høy akkurat nå. Siden de fleste må låne penger for å kunne kjøpe bolig, tyder det på at det ikke vil ta helt av i boligmarkedet, fortsetter han.

Les også: 19.000 nye jobber i Rogaland – og flere vil til Stavanger-området

Selger flere eneboliger

Omsetningstiden, særlig på eneboliger, har gått markant opp i regionen. Forklaringen er at meglerne selger boliger som har ligget lenge ute for salg.

– Det er noen eneboliger som har vært på markedet i lang tid. Når disse nå blir solgt, går omsetningstiden opp, sier Gaute Thise Jacobsen.

En annen tydelig trend regionsjefen ser er at de som handler bolig i dag, ønsker den kjapt levert. Nyboligsalget lider noe av dette. Selv om det har tatt seg opp det siste året, går ikke nye boliger unna i samme tempo som i 2015, 2016 og 2017 i Stavanger-området.

Fakta om boligmarkedet (sesongjusterte tall for februar):

  • Stavanger: -0,4 prosent
  • Trondheim: +0,2 prosent
  • Bergen: -1,8 prosent
  • Oslo: +0,3 prosent

– Bergen og Vestlandet skiller seg noe ut fra resten av landet med en spesielt volatil prisutvikling fra måned til måned, men sett sammen med januar er utviklingen også her flat. Vi venter at denne moderate trenden i boligprisutviklingen vil vedvare utover i 2019, sier administrerende direktør i Eiendom Norge, Christian Vammervold Dreyer.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Regionsjef i EiendomsMegler 1, Gaute Thise Jacobsen.

Vekst på Vestlandet

Men næringslivet i regionen har fått fart på seg. Etter oljenedturen som startet i 2014 og traff bunnen i 2017, ser sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank at pilene peker oppover.

Økning i oljeinvesteringene, over 19.000 nye arbeidsplasser og kraftig økning i ledige stillinger i olje- og gassnæringen, viser at tidene er bedre.

– Arbeidsledigheten er lav, det er jobbvekst og bedriftene vi spør i vårt konjunkturbarometer, som tidlig varslet om det positive skiftet, er fortsatt optimistiske. Det er likevel viktig å huske på at vi må bruke de gode tidene godt. Det kan være lurt å legge noe på kistebunnen, være nysgjerrige på nye markedsområder og forberede seg på lavere vekst i oljeinvesteringene i 2020, sier Knudsen.

Hvordan er utviklingen i næringslivet? Se oppdateringen fra sjeføkonomen under.