Fronteer Solutions vil danke ut aktive forvaltere

Kan forvaltning gjort av algoritmer gi kunder lavere risiko og meravkastning, og ta markedsandeler fra aktive forvaltere? Helt sikkert, mener Atle Christiansen.

Han var med å bygge opp Point Carbon fra ingenting til et selskap med 200 ansatte. Da selskapet ble solgt i 2010, satt Christiansen igjen med en betydelig sum han ville investere videre. Det er bakgrunnen for opprettelsen av Fronteer Solutions.

– Jeg har en indre drivkraft om å skape ting. Det handler om å ha det gøy, og det har jeg når jeg jobber med flinke folk. Jeg vil lære noe og jeg vil gjøre en forskjell, sier Christiansen.

Les også: – FinStart Nordic kan påvirke hverdagen vår

Fronteer Solutions driver med kvantitativ aksjeforvaltning. Kort fortalt er det forvaltning basert på at algoritmer avgjør hvilke aksjer som skal inn i fondet. Dette synes SR-Banks oppstartsfabrikk, FinStart Nordic, er så spennende at de gikk inn på eiersiden i fjor.

– Denne gang skal vi lykkes fordi vi treffer en internasjonal megatrend. Digitalisering og forflytning av penger fra tradisjonell, aktiv forvaltning, til kvantitativ forvaltning, er noe vi ser gjøres mer og mer. Kundene blir mer prisbevisste og forskning viser at det vi gjør gir resultater, sier gründeren.

Artikkelen fortsetter under SRtv-klippet.

– Tidevannsbølge

I Harvest, som fondet heter, blir rundt 2500 aksjer filtrert ned gjennom algoritmene til rundt 200, før det blir gjort investeringer. Dette gjentas månedlig. Målet er lavere kostnader for kundene og bedre avkastning. Så langt har imidlertid fondet skuffet, og levert dårligere resultater enn markedet ellers.

– Det handler om mulighet for meravkastning, lavere risiko, bedre diversifisering og lavere kostnader. Den trenden forplanter seg til privatmarkedet, og jeg tror det er en tidevannsbølge som er ustoppelig, sier Christiansen.

I fremtiden tror han aktive forvaltere i større grad må arbeide i nisjesegment. Kvantitativ forvaltning vil ta mer og mer av markedet, tror Christiansen.

Les også: Så enkelt er det å lykkes med aksjer

Velger aktiv forvaltning

PORTEFØLJEFORVALTER: Steinar Rosnes Jakobsen.

Like overbevist er ikke porteføljeforvalter Steinar Rosnes Jakobsen i SpareBank 1 SR-Bank. Men han ser at miljøene kan lære av hverandre.

– Vi tror strategien vi har er god. Vi ser ingen grunn til å endre den. Vi har et aksjeunivers på 70.000 globale og norske aksjer, som vi er nødt til å få ned i en håndterbar mengde. Derfor må også vi bruke verktøy for å gjøre analyse på faktorer. Her er det en viss likhet.

– Forskjellen er at vi ser ganske grundig på selskapene før vi investerer, sier Jakobsen.