Ingen rentepanikk blant nordmenn

Norske boliglånskunder tar tilsynelatende varsler om renteoppgangen med slående ro, skal vi tro en fersk undersøkelse fra SpareBank 1.

Norges Bank antydet at styringsrenten ville settes opp i mars, og torsdag ble den satt opp med 0,25 prosentpoeng. Ifølge en undersøkelse gjennomført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1, er de fleste nordmenn forberedt på dette. Mer enn syv av ti (72 prosent) av nordmenn med boliglån svarte på forhånd at de trodde renten ville gå opp.

– Svarene i undersøkelsen viser at de med boliglån i stor grad har fått med seg at rentene er i ferd med å øke forsiktig, etter mange år på et svært lavt nivå, sier forbrukerøkonom i SpareBank 1 Magne Gundersen.

– Det er viktig å huske at grunnen til at Norges Bank setter opp styringsrenten, er at det går bedre i norsk økonomi. Altså at du og jeg har det bedre. Arbeidsledigheten er den laveste på 10 år og veksten er omtrent på sitt høyeste siden 2012. Det siste året er det skapt 55.000 nye jobber i Norge. Dette, i tillegg til at vi tror de fleste kommer til å ha en lønnstigning på tre prosent, gjør at ting ser ganske bra ut, sier sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

Les også: 19.000 nye jobber i Rogaland

På spørsmål om hvilke endringer man vil gjøre når renten går opp, svarer i overkant av seks av ti nordmenn at de ikke kommer til å gjøre spesielle endringer i eget forbruk. Nærmere 2 av 3 med boliglån (63 prosent) oppgir at renteutgiftene kan øke med 2.000 kroner eller mer per måned, uten at de må kutte i andre viktige utgifter. De aller fleste sier altså at en mindre økning i boliglånsrenta slår beskjedent ut i privatøkonomien deres.

En renteøkning på eksempelvis 0,25 prosentpoeng vil bety en økning i utgifter på inntil 2.500 kroner i året for hver million du har i gjeld før skatt. Et boliglån på to millioner kroner vil bli inntil 5.000 kroner dyrere i året.

– Vi forventer mellom én og to rentehevinger i 2019, og tror styringsrenten skal opp med mellom 0,25 og 0,5 prosentpoeng i året fremover. I løpet av de neste to-tre årene forventer derfor vi at vi har en styringsrente på rundt to prosent. Men selv om vi regner med en høyere rente, er det alltid en usikkerhet. Den kan øke raskere eller den kan gå ned dersom det skjer uforutsette hendelser i økonomien, sier Knudsen.

Vi må tilbake til 2011 for å finne en styringsrente på over 2 %.

– Det blir interessant å se hva Norges Bank gjør med rentebanen. De har så langt lagt opp til en forsiktig og gradvis økning av styringsrenten de kommende årene, sier Knudsen.

Tips for å rydde plass til økte renteutgifter

  • Sett opp budsjett: Få oversikt over alt forbruk, faste utgifter og sparing tatt i betraktning at renten går opp. God oversikt gjør det lettere prioritere hvordan pengene skal brukes.
  • Planlegg innkjøp: Det er ikke noe nytt at det lønner seg å handle all mat én gang i uken, men legg en plan for andre innkjøp også.
  • Kutt unødvendige utgifter: Kanskje tiden er inne for å kutte ut støttemedlemskapet på treningssenteret, skifte til et rimeligere mobilabonnement eller droppe småutgiftene på café, kiosk eller bensinstasjonen?

Kontaktperson

Kyrre M. Knudsen
Sjeføkonom
Telefon