Kjøpte du bolig da markedet var på topp? Dette kan du forvente ved et salg

Fra 2011 til 2013 var boligmarkedet og -prisene på topp i Stavanger-området. Skal du selge i dag, må du regne med andre summer. (Foto: © saiko3p)

Det var nemlig en tid der en bolig i Stavanger og Sandnes ble solgt i løpet av 17 dager. Der kvadratmeterprisen var rundt 40.000 kroner. Og der om lag 80 prosent av alle boliger ble solgt til høyere eller lik pris som prisantydning.

Mange av dem som kjøpte bolig den gang, selger nå – i et boligmarked som er annerledes.

– Kjøpte du bolig i 2012, kan du ikke regne med å få samme pris om du selger i dag. Og det er vanskelig å se at vi skal komme tilbake til nivåene fra den perioden med det første. Men om du klarer å beholde noe egenkapital og selger boligen din for å kjøpe i samme marked, vil du ennå kunne finne gode kjøp.

Det sier regionsjef i EiendomsMegler 1 i Stavanger, Gaute Thise Jacobsen.

For selv om Eiendom Norges ferske boligpristall viser at prisene har steget med 2,5 prosent i Stavanger det siste året, tok det i snitt 75 dager å få solgt en bolig i byen de første tre månedene av 2019. I Stavanger-området blir de aller fleste boligene fortsatt solgt til lavere pris enn prisantydning, og kvadratmeterprisen er i snitt lavere enn for åtte år siden. Prisforskjellene gjelder særlig leiligheter, som det ble solgt mange av i toppårene i regionen.

– Men det er klart at beliggenhet også betyr veldig mye. Markedet er bedre i Stavanger og Sandnes enn det er i distriktene, sier Jacobsen.

Les også: 19.000 nye jobber i Rogaland

Artikkelen fortsetter under bildet.

Regionsjef i EiendomsMegler 1 i Stavanger, Gaute Thise Jacobsen.

Lyspunkter

Eiendom Norge slapp onsdag ferske tall for boligmarkedet i Norge og landet for øvrig. Selv om det ikke har løsnet fullstendig, er det bedring i Rogaland. Over 19.000 nye jobber og flere tilflyttere til regionen, bidrar til det.

– Selv om vi er et stykke unna tiden da vi hadde 17 dagers omsetningstid på en bolig, er det gledelig at vi i hvert fall ikke har 110 dager, som vi hadde for ikke lenge siden. Det tyder på at folk får solgt unna boliger som har vært til salgs og at markedet går raskere, sier Jacobsen.

Renten er satt opp

Samtidig som det kommer flere folk på visningene i Rogaland og markedet går raskere, er styringsrenten til Norges Bank satt opp. Først med 0,25 prosentpoeng i september 2018, deretter med det samme i mars i år. Økte lånerenter kunne ha dratt ned tempoet i boligmarkedet.

– Men det virker ikke som om folk er veldig bekymret for egen økonomi. De er heller optimistiske. Arbeidsmarkedet er godt og vi har tilflytning til regionen. Det er viktigere enn at renten har gått opp, tror Jacobsen.

Fakta om boligmarkedet

  • I begynnelsen av 2011 tok det i snitt 17 dager å selge en bolig i Stavanger og Sandnes. Kvadratmeterprisen var 38.000 og 31.000 kroner. 8 av 10 boliger ble solgt enten over eller til prisantydning.
  • Så snudde det fra 2013 til 2014. Omsetningstiden økte kraftig og prisene falt.
  • I begynnelsen av 2019 tok det 75 dager å selge en bolig i Stavanger og 96 dager i Sandnes. Kvadratmeterprisen var 37.000 og 31.500 kroner. Mellom 80-90 prosent av boligene ble solgt enten under eller til prisantydning.