Skattemeldingen kommer – vær på vakt for nettsvindlerne

4. april kommer skatteoppgjøret, og mange av oss er ivrige etter å få sett egen skattemelding. Dette vil nettsvindlerne gjerne utnytte. Nordmenn er spesielt utsatt for phishing.

-Det er en økende trend med svindelforsøk på dager som denne. Den vanligste formen er «phishing». Phishing er svindel på nett der kriminelle lurer deg til å oppgi personlige opplysninger slik de kan søke om å få kreditt i ditt navn, tømme bankkontoene dine og bruke opp kreditten på kredittkortet ditt. Jeg vil oppfordre alle til å være ekstra på vakt når de får eposter og SMSer om skattemeldingen, sier konserndirektør for kommunikasjon, Thor-Christian Haugland.

Dessverre er det litt for mange som er lettlurte, og tror at svindelhenvendelser er reelle henvendelser.

– Vi opplevde et trist eksempel med «phishing» for bare en uke siden, og konsekvensen var at svindleren fikk tilgang til kontoene i banken og de ble tappet. Kunden står da igjen fortvilet.

Skatteetaten vil aldri be deg om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via sms eller e-post.

Skatteetaten skriver på sine nettsider at det skjer ganske ofte at svindlere sender ut sms eller e-poster som utgir seg for å være fra dem.

Her er det eksempler på svindelforsøk der svindlerne utgir seg for å være Skatteetaten

Les også: Kåre ble svindlet for millioner på nett

-Et godt råd er å gå direkte til nettstedet der du skal logge deg inn, for eksempel skatteetaten.no eller Altinn.no, det er langt tryggere enn å klikke på en lenke. Skatteetaten sender heller aldri ut lenker eller ber om sensitiv informasjon på e-post, sier fagrådgiver i Sikkerhetsavdelingen, Bjørn Ingvar Kydland i SR-Bank.

Tror du at du er utsatt for ID-tyveri, må du melde fra til politiet og banken din med en gang.
Du bør ta kontakt med alle virksomheter der du har penger, eller kredittkort for å sjekke omfanget av ID-tyveri

10 råd mot ID-tyveri

Nordmenn er spesielt utsatt

Tidligere i år skrev Aftenposten om en undersøkelse fra 2018 gjort i regi av et av verdens største sikkerhetsselskaper, Symantec.  Undersøkelsen har kartlagt over 120 millioner brukere i 45 land, og viser at Norge er på verdenstoppen i målrettede svindelforsøk ved hjelp av e-post

Nordmenn utsettes fire ganger oftere for såkalte «phishing»-forsøk enn for eksempel svensker. De eneste som får flere falske e-poster fra cyberkriminelle som later som om de er banken din, er folk i Saudi-Arabia.