-Du kan bli bedre i personlig økonomi enn foreldrene dine

Mange foreldre frykter at ungene deres skal gå i luksusfellen. Banksjefen i Grimstad snur på det; de unge har et ypperlig utgangspunkt for å bli bedre enn sine foreldre.

Helt fra banksjef, Jan Gordon Tobiassen, var liten har han hatt en genuin interesse for penger og sparing.

-Jeg samlet på fysiske penger og ble kalt for onkel Skrue av familien fordi jeg sparte og samlet så dedikert på penger og spesielt mynter.  Det var enklere den gang da penger var fysiske.

Nå er han pappa til fire barn og ønsker at privatøkonomi skal bli et fag i skolen.

-Jeg brenner for at unge skal få et sunt forhold til penger, derfor har jeg vært mye ute på skoler i Grimstadområdet for å snakke om personlig økonomi. Personlig økonomi burde vært et eget fag i skolen. Jeg opplever at lokalt i Grimstad er det politisk vilje til å ta tak i dette, og få til et opplegg på alle skolene. Nå håper jeg også politikere på nasjonalt nivå kommer på banen på dette området.

I undersøkelsen, som er gjennomført av Respons Analyse på oppdrag fra SpareBank 1, kommer det frem at nær halvparten av norske foreldre med barn i skolealder bekymrer seg for at barna deres skal få dårlige økonomiske vaner.

Tobiassen velger å snu på det. Han mener unge har en fordel som voksne ikke har. De har ikke lagt seg til dårlige vaner og starter med blanke ark. Det gjør at de kan bli bedre enn sine foreldre til å håndtere egne penger, hvis de får hjelp til å starte med de gode vanene tidlig.

Disse tre punktene er de viktigste temaene når banksjefen i Grimstad er ute på skolebesøk.

1. Lær deg å lage budsjett.

Nordmenn er blant de dårligste i klassen på å sette opp budsjett for egen økonomi. Når jeg er ut på skoler pleier jeg å sette opp et budsjett i fellesskap med ungdommen for hva de pleier å bruke i løpet av en sommer. For eksempel på drivstoff til mopeden og på hygge som å kjøpe seg en kebab. Jeg viser hvor mye de kan spare dersom de kutter ut å handle mat ute i lunsjen. Jeg opplever at mange får en aha-opplevelse når de innser hva vanene deres koster.

2. Betal først – lek etterpå

Nordmenns forbrukslån har vokst friskt de siste årene. Vi må lære barna våre å se verdien av å si nei til forbrukslån. Ja til å betale først og leke etterpå.
Det er altfor mange voksne som ikke har sett verdien av denne regelen.

-Håper nye forbrukslånsregler luker ut useriøse aktører

3. Spar!

Et sitat av Jan Erik Volds dikt «Kapitalismens grunnleggende mystikk», hvordan en krone, ved å ligge stille en periode av tid, føder en tiøring ved siden av seg

Alt du sparer i BSU og fond vokser av seg selv uten at du gjør noe som helst. Jeg forteller ungdommen at det ikke er slik at pengene bare står i fondet, men at de settes i arbeid i bedriftene som du investerer i. Dette er kapitalismens mysterium. Ved siden av en kroner vokser det fram en 10 øring. Det er en positiv oppdagelse for mange ungdommer når vi forteller hvordan BSU virker. Jeg opplever at det trengs en bevisstgjøring rundt renter og den effekten de har på sparepengene over tid, spesielt fordi vi vet at BSU-sparingen går ned. Vi ser også at innbyggere i andre land som Sverige, Danmark Frankrike og Polen har helt andre sparemønster enn oss. De sparer mer og de sparer i mindre grad i eiendom og mer i rente- og aksjefond.

Banksjefen i Grimstad er bare en av flere ansatte i SpareBank 1 SR-Bank som denne våren er ute på skoler og underviser i privatøkonomi. SR-Bank har avtale med Ungt Entreprenørskap om undervisning i privatøkonomi i skolen på et stort antall skoler i Rogaland.

 Foto øverst: Illustrasjonsbilde Colourbox