Bærekraft: – Bankkundene vil prioritere helt annerledes

At bærekraft er viktig for finansbransjen, er det liten tvil om. Nøyaktig hvordan det vil påvirke oss i fremtiden, er vanskelig å si.

Men helt klart er det at både kundene og talentene som skal inn i bransjen er i ferd med å endre seg.

– Bærekraft tror jeg blir viktigere og viktigere, ikke minst fordi også kundene våre endrer seg. De som skal være kundene våre, enten det er privat- eller bedriftskunder, det er ungdommene som var på Løvebakken og demonstrerte. Det er de som blir det nye Norge – og det er de vi må henvende oss til, sier Charlotte Wallem Rakner.

Finansbransjen jobber for å finne de riktige veiene mot bærekraftsmålene til FN. Dette arbeidet pågår også for fullt i SpareBank 1 SR-Bank. Det er grunnen til at konsernet har en bærekraftstrategi, som løfter spesielt klima og miljø, økonomi og sosiale forhold som viktige prioriteringer.

Artikkelen fortsetter under SRtv-innslaget.

Charlotte Wallem Rakner er styreleder i Young Finance, en forening for unge finanstalenter i Bergen. I begynnelsen av april var hun med å arrangere en konferanse om bærekraft og finans i vestlandsbyen. Rakner er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole (NHH) og jobber i dag med corporate finance i PwC Deals.

– Vi ser at de unge kundene har mye lenger horisont enn bare vår generasjon. Jeg tror derfor at de vi henvender oss til vil prioritere helt annerledes fremover, og være opptatt av andre ting enn kortsiktig profitt og vinning for seg selv, sier Rakner.

Vil du vite hvordan vi jobber med bærekraft? Les mer på våre nettsider

– Risikerer å bli irrelevante

SpareBank 1 SR-Bank har som mål å gi kraft til vekst og utvikling, samtidig som konsernet skal føre en anstendig praksis i egen virksomhet. SpareBank 1 SR-Bank er opptatt av å være bærekraftige lokalt og globalt. Dette er viktig når stadig flere stiller høyere krav til bærekraft.

– Jeg tror vi risikerer å bli irrelevante. De som vinner på sikt, er de som setter dette på agendaen allerede i dag, og jobber for å bli bærekraftige. De vil være best posisjonert når både kundene våre og talentene våre, begge markedene vi konkurrerer i, krever dette av oss, sier Rakner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KLARE RÅD: FN-rådgiver Kai Grieg mener finansbransjen må sette seg grundig inn i bærekraftsmålene, og gjøre bidra for å oppnå dem. Foto: SRtv

FN utfordrer

Til stede i Bergen var også Kai Grieg. Han er rådgiver på Vestlandet for FN-sambandet. FN og alle verdens land har vedtatt bærekraftsmålene – også de mange som treffer finansbransjen direkte. Fra FNs side er det et sterkt ønske om at flest mulig av bedriftene går foran som gode eksempler.

– Disse bærekraftsmålene er en plan for hele verden. For at de skal virke må alle dytte på hverandre. Vi kan ikke vente på statsministeren, på at hun skal løse alt. Dette er noe flere skal gjøre sammen. Da er det sånn at de gode eksemplene kan spre seg. Det vil bidra til at det går fortere, sier Grieg.

FN-rådgiveren utfordrer SpareBank 1 SR-Bank og de andre norske bankene til å tenke kreativt. Han tror nemlig vi har mulighet til å gjøre en stor forskjell.

Les også: SpareBank 1 SR-Banks retningslinjer for bærekraft

– Dette med fattigdomsreduksjon er med i bærekraftsmålene. Kan det være sånn at de som er fattigst, også er de som får høyest rente? Det er selvfølgelig logisk at hvis du har lav sikkerhet, så får du høyere rente. Men la oss si at du som fattig har betalt tilbake lånet ditt, kunne dere da hatt en ordning som gjorde at de fikk utbetalt pengene de hadde betalt ekstra med sin høye rente? Risikoen er jo da borte.

– For hvis det er slik at de fattige har høyere bankomkostninger, bidrar bankvesenet rett og slett til at de fattige blir fattigere sammenlignet med gjennomsnittet. Og slik kan vi jo ikke ha det, sier Grieg.