Kutter kostnader – forlater gamle kontorlokaler

Fordi bedriftene i Rogaland holder kostnadene nede, står flere kontorlokaler tomme. (Foto: Forus.no)

Det fortalte leder for næringsmegling i EiendomsMegler 1, Jan Inge Røyland, under torsdagens eiendomsseminar i Stavanger. For til tross for optimisme, flere jobber og mer aktivitet, står mange næringslokaler i Rogaland forlatt.

– Vi hadde trodd at behovet for kontorlokaler skulle komme tilbake på tidligere nivå på grunn av den optimismen som er i området. Likevel viser tallene våre at det tar tid før lokalene fylles. En av årsakene til dette er overkapasiteten fra før oljenedgangen begynte, sier Røyland.

– Bedriftene er også mer opptatt av å holde kostnadene nede. De er forsiktige med å pådra seg store fremtidige forpliktelser. Bedriftene har lært av oljenedturen, og ser at store kontorarealer kan innebære en betydelig kostnad i en nedtur med redusert bemanning og behov, fortsetter han.

I øyeblikket er det i underkant av 400.000 ledige kvadratmeter i næringsbygg i Rogaland. En stor del av dette er i kontorlokaler, men også noen i handels- og kombinasjonseiendommer. Av de største byene i Norge, er Stavanger den byen med høyest ledighet i næringsbygg.

Veksten fortsetter: 20.000 nye jobber i Rogaland

Artikkelen fortsetter under bildet.

MYE LEDIG: Leder for næringseiendom i EiendomsMegler 1, Jan Inge Røyland, ga status på markedet for næringsbygg i Rogaland. Foto: SpareBank 1 SR-Bank

Vil ha nye bygg

Og selv om det siden høsten 2018 er signert flere nye kontrakter, kommer det jevnlig nye ledige kontoreiendommer i markedet. En forklaring er at flere av de store tradisjonelle olje- og gasselskapene, som Eni, Exxon Mobil og Total, reduserer aktiviteten og bemanningen på norsk sokkel.

Få oversikt: Slik er utviklingen i næringslivet

En annen klar trend er at bedriftene ønsker mer moderne lokaler. Derfor er mange av de ledige lokalene av eldre typer. I november flytter SpareBank 1 SR-Bank fra eldre lokaler i Bjergsted og på Forus (bildet øverst), til nytt hovedkontor i Finansparken i Bjergsted.

– Aktørene endrer synet på kontorarbeidsplasser. Flere ønsker større fleksibilitet med tanke på lengde på kontrakt og størrelse på areal. Flere vil ha moderne miljø med sosiale soner og fleksibilitet sammenlignet med tradisjonelle kontorarbeidsplasser, forklarer Røyland.