Veksten fortsetter: Mot 5.000 nye jobber i Rogaland i 2019

Siden oljebunnen i 2017, har antall arbeidsplasser i Rogaland økt kraftig. Og sjeføkonom Kyrre M. Knudsen forventer inntil 5.000 nye jobber før året er omme.

Det sier Knudsen under SpareBank 1 SR-Bank og EiendomsMegler 1s eiendomsseminar i Stavanger torsdag.

– Vi tapte mange arbeidsplasser på kort tid under oljenedgangen, men siden det positive omslaget i 2017, har antall sysselsatte i regionen skutt i været. Nå er vi på tidenes høyeste nivå, med 253.000 arbeidsplasser i Rogaland, sier Knudsen.

– Og i løpet av 2019 forventer vi fire til fem tusen nye jobber her, fortsetter han.

Sjeføkonomen følger nøye med på tallene fra Statistisk sentralbyrås arbeidskraftsundersøkelse. De viser at i siste kvartal 2018 ble det skapt rundt 7.000 jobber (sesongjustert).

Artikkelen fortsetter under bildet.


FRYKTER LØNNSBONANZA: Logistikkselskapet SR Group merker kampen om arbeidskraften. Foto: SR Group

Lav arbeidsledighet

God vekst i olje- og gassnæringen og bedrifter som har omstilt seg og funnet nye markeder, er blant årsakene til snuoperasjonen. Det har økt antall arbeidsplasser og redusert arbeidsledigheten.

– På det verste var det mange som advarte mot at vi kunne få en arbeidsledighet på 7-8 prosent. Men arbeidsledigheten i Rogaland er i dag på snittet i Norge. At bedriftene har klart å tilpasse seg, sier meg at vi har mange gode egenskaper i denne regionen, sier sjeføkonomen.

Se tallene: Slik er den kraftige vestlandsveksten

Antall helt ledige i Rogaland var ifølge Nav på 2,4 prosent av arbeidsstyrken i mars. I Norge samlet sett var 2,3 prosent av arbeidsstyrken helt ledige.

Blir flere rogalendinger

Samtidig som det blir flere arbeidsplasser og færre arbeidsledige, vokser befolkningen i fylket. Siden år 2000 har befolkningsveksten vært på 27 prosent i Rogaland. I snitt har det blitt 1-1,5 prosent flere rogalendinger hvert år.

Full oversikt: Utviklingen på Sør- og Vestlandet er positiv

Men på grunn av press på arbeidsmarkedet, leter mange bedrifter i utlandet eller i andre deler av Norge etter kvalifisert arbeidskraft.

– Hvis vi skal ha høyere befolkningsvekst enn vi har akkurat nå, på 0,5 prosent, må vi ha arbeidsinnvandring. Det er enormt viktig at vi får tak i den rette arbeidskraften og at de som kommer her bosetter seg i regionen, sier Kyrre M. Knudsen.