Hvor mye kan jeg få i lån?

Når du søker banken om lån, er det særlig fire ting som avgjør hvor mye du kan låne.

  • Inntekt
  • Betalingsvilje
  • Egenkapital
  • Sikkerhet

Les mer om hvert punkt under.

Å søke om lån eller å få råd fra banken er gratis og uforpliktende. Bankens rådgivere har som oppgave å gi deg trygghet om fremtiden og valgene du tar. «Hvor mye kan jeg få i boliglån?» er et spørsmål bankansatte ofte får. Et viktig spørsmål mange glemmer å stille seg selv er: «Hvor mye ønsker jeg å ha i lån?»

Jo mer du låner, jo mindre har du til andre utgifter. Og dersom du lever et liv med reiser og hobbyer, er det lurt å tenke over spørsmålet før du tar opp et stort lån. Da slipper du at lånet setter en stopper for det livet du ønsker å leve.

Er du på boligjakt i dag? Da kan du søke boliglån på nettet og få finansieringsbevis. Banken henter inn opplysninger om inntekten din, ser på skattemeldingen, tar hensyn til eventuelle barn og beregner om du kan få det lånet du vil ha.

Inntekt

Banken ser på alt du har av utgifter og inntekter, og må ta høyde for at du kan betale lånet selv om renten øker. Ifølge boliglånsforskriften kan du få maks fem ganger inntekten din i samlet lån (boliglån og andre lån), og banken må ta høyde for en renteøkning på inntil 5 prosentpoeng.

Men det er ikke bare dagens inntekt som blir vurdert når banken ser på hvor mye du kan få i lån. Kan du vise at du vil tjene mer i årene som kommer, er det positivt. Om dere er to som kjøper bolig sammen, er det felles inntekt som legges til grunn. Og kjøper du bolig med utleiedel, tas leieinntektene med i regnestykket.

Bytte bolig? Dette må du huske på

Artikkelen fortsetter under bildet.

REGN UT: I SpareBank 1 SR-Banks boliglånskalkulator, kan du regne ut hva lånet vil koste deg. Foto: Skjermdump sr-bank.no

Betalingsvilje

Betalingsvilje teller positivt, så betal alle regninger i tide. Sørg for all del for at du ikke drar på deg betalingsanmerkninger. Selv en enkel mobilregning som går til inkasso kan være nok til at boligdrømmen ikke blir som du hadde tenkt.

Vil du vite mer? Ta en titt her!

Egenkapital

Som hovedregel skal ikke bankene låne ut mer enn 85 prosent av kjøpesummen. Det betyr at du må ha 15 prosent egenkapital til den boligen du skal kjøpe. Kjøper du en bolig til 3 millioner kroner, må du ha 450.000 kroner selv. I tillegg må du dekke omkostningene ved kjøpet.

For å opparbeide deg egenkapital er det lurt å spare i BSU. Her får du gunstig rente og fradrag på skatten. Hvis du har BSU-konto, og denne ikke er fylt opp når du kjøper bolig, kan du la beløpet stå og spare videre. Det teller fortsatt med i egenkapitalen på boligen. Hvis du ikke har egenkapitalen du trenger, kan du lese om hvordan du kan få boliglån uten egenkapital her.

Husk at du ikke skal ta opp forbrukslån eller bruke kredittkortet for å skaffe deg egenkapital. Det er nemlig ikke dine penger. Egenkapital skal være det du klarer å spare ved siden av vanlig forbruk.

Sikkerhet

Hvis du ikke har nok egenkapital, kan du få hjelp av andre som stiller med sikkerhet for deg. En kausjonist er en person (ofte foreldre) som gir en garanti til banken om å betale lånet ditt hvis du selv ikke klarer det.

For unge som skal kjøpe bolig for første gang, kan dette være en ordning som sørger for at du får det lånet du har behov for. Kausjonisten bør likevel tenke godt gjennom ansvaret sitt før de inngår en slik avtale.