Helles hunder hjelper eldre

Studier viser at hundeeiere har lavere blodtrykk og kolesterol og færre helseplager enn andre. Helle Karin Barstad bruker hunder for å hjelpe. (Foto: Carina Johansen, Firbent Terapi)

I 2011 startet hun selskapet Firbent Terapi, som i dag tilbyr dyreassisterte tjenester i Rogaland og Hordaland. Kort fortalt bruker Barstad hunder for å bedre menneskers fysiske og psykiske helse. Oftest besøker hun og teamet hennes eldre.

– Det er ikke bare enkelt å aktivisere eldre, særlig ikke eldre med demens. Men med hundene har vi noe som gjør det. Når vi kommer på besøk ser vi at hundene engasjerer, at brukerne blir roligere og at de har det kjekt, sier Barstad til Ytra.

Firbent Terapi er Vestlandets største tilbyder av dyreassisterte tjenester. Selv er Helle Karin Barstad utdannet pedagog, samt utdannet i dyreassistert terapi, etologi og atferd fra Norges miljø- og biovitenskapelige universitet (NMBU). Teamet hennes består av 14 personer, inkludert sykepleiere, vernepleier, pedagoger og psykologer, samt 17 hunder.

Gründer i magen? Sjekk ut Gründerhub!

Vil bli landsdekkende

De har mer enn nok å gjøre, og Firbent Terapi er et selskap i vekst. Gjennom en abonnementsløsning har selskapet avtaler om ukentlige besøk ved institusjonene. Barstad har deltatt i SpareBank 1 SR-Banks Gründerhub for å få hjelp til å nå målet om å være landsdekkende i 2025.

– Vi har et sterkt ønske om å hjelpe mennesker. Det er derfor vi gjør dette. På sikt vil vi tilby et landsdekkende tilbud, først og fremst innen eldreomsorg og etter hvert psykiatri. Vi mener vi har et unikt konsept med at vi ikke bare er hundefolk, men fagfolk med hunder. Vi er kompetente på hvert vårt felt og har kvalitetsikret tjenestene slik at vi får de effektive resultatene vi vil ha, sier Barstad.

Dette sier forskningen

Det finnes en del forskning på helseeffekten i møtet med hund. Ifølge Forskning.no viser en studie fra Universitetet i Belfast at hundeeiere har lavere blodtrykk og kolesterol, og færre helseplager og alvorlige medisinske sykdommer enn andre.

Forskning.no viser også til en amerikanske studie hvor hundeterapi er brukt ved behandlingssentre for rusmisbruk. Der rapporterte brukerne som i fritiden var sammen med hundene høyere nivå av lykke og oppmerksomhet enn de som i fritiden gjorde andre aktiviteter.

– Vi, eller hundene, har nesten kjendisstatus når vi kommer. Det er mange som forteller oss at ukens høydepunkt er vårt besøk. Nå er vi så heldige at ordet sprer seg og vi blir kontaktet av virksomhetene som gjerne vil ha en avtale med oss, sier Barstad.