– Dette kan forklare hvorfor boligmarkedet ikke har løsnet

Få førstegangskjøpere i Stavanger-området kan forklare hvorfor boligsalget tar tid. Det tror meglersjef Gaute Thise Jacobsen.

Onsdag kom en fersk statistikk fra Eiendom Norge over boligprisene i landet. I alle de store byene steg prisene i mai, med høyest vekst i Kristiansand (1,1 prosent) og lavest i Oslo (0,1 prosent). I Bergen, som nylig er blitt kåret til Norges mest attraktive by, gikk boligprisene opp 0,9 prosent.

Mens i Stavanger steg prisene med 0,6 prosent. Selv om utviklingen er positiv, sett med en boligeiers øyne, er det nødvendigvis ikke slik at alle boliger i Stavanger-regionen blir solgt raskt. Det tar i snitt 67 dager å selge en bolig i byen for øyeblikket.

– Førstegangskjøperne skal kjøpe boligene til de som skal videre i nye boliger. Når denne gruppen mangler nødvendig egenkapital og ikke får lån, kommer de gjerne ikke inn på boligmarkedet, sier Jacobsen, som er regionsjef i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom.

– Det kan forklare hvorfor boligmarkedet ikke har løsnet helt, fortsetter han.

En rapport utarbeidet av Samfunnsøkonomisk Analyse for Norges Eiendomsmeglerforbund og Ambita, bekrefter at det er store regionale forskjeller på antall førstegangskjøpere i boligmarkedet.

I fjor var det 28 prosent færre førstegangskjøpere i Stavanger enn i 2012, ifølge rapporten. Og mens utviklingen er stabil i Bergen og Kristiansand, har Stavanger og Oslo fortsatt relativt få førstegangskjøpere. Slik har det vært siden oljenedturen og lanseringen av boliglånsforskriften i 2014 og 2015.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Regionsjef i EiendomsMegler 1 i Stavanger, Gaute Thise Jacobsen.

Rekordmange boliger til salgs

Nettopp boliglånsforskriften, som blant annet stiller krav til 15 prosent egenkapital, er med på å prege boligmarkedet, tror Jacobsen. I tillegg har det vært usikkerhet i arbeidsmarkedet, lav tilflytning til Stavanger og kommunene rundt, samt mange boliger for salg.

– Omsetningsveksten fortsetter blant bruktboligene, men det er faktorer som gjør at salget går saktere enn normalt. De som skal selge boligen sin i dag, forventer at det går raskt, men prisutviklingen i området er moderat og kjøperne har mye å velge i. Akkurat nå har vi, etter det jeg kan se, flere eiendommer til salgs i Stavanger enn noensinne, sier han.

Les også: Kjøpte du bolig da markedet var på topp?

Forventer flere rogalendinger

Historisk sett er Rogaland blant fylkene med sterkest befolkningsvekst. I snitt blir det 1-1,5 prosent flere rogalendinger hvert år. På grunn av større kamp om arbeidstakerne blant bedriftene i fylket, er det ventet at innflyttere vil stå for en god del av befolkningsveksten fremover.

Prisene i leiemarkedet er på vei oppover, noe som kan være en bekreftelse på at flere flytter til Rogaland for å jobbe. På sikt kan dette også gi utslag i boligprisene.