Vi bruker mindre penger på ferie

Selv om feriepengene stort sett går til reiser og ferie, er det nå flere nordmenn som sparer dem. (Foto: NTB visuelle oppdrag)

Det viser en fersk undersøkelse utført av Respons Analyse på vegne av SpareBank 1. Der kommer det frem at 56 prosent av de som mottar feriepenger oppgir at de i hovedsak vil bruke pengene på ferie og reise, en liten nedgang fra fjorårets 59 prosent. Tallene viser også en liten nedgang på de som velger å la brorparten av pengene gå til vanlig forbruk – fra 30 prosent i fjor til 27 prosent i år.

– Som vanlig går feriepengene hovedsakelig til reiser og ferie. Det er jo også derfor vi skal ha litt mer å rutte med i feriemånedene, slik at vi kan nettopp reise og unne oss litt ekstra, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i SpareBank 1.

Les også: Kutter utslipp og sparer penger

Artikkelen fortsetter under feriepengetipsene.

Fem smarte feriepengetips
1) Ta en velfortjent ferie, men ikke bruk mer på ferien enn du har råd til.
2) Prioriter å betale gamle regninger, dyre forbrukslån og kreditter foran en kostbar ferie.
3) Sett av til buffer mot uforutsette utgifter og eventuell restskatt.
4) Husk de vanlige regningene. De skal også betales, selv om det er sommer.
5) Lag en plan for ferieutgiftene. Da får du mer ut av pengene og unngår feriebaksmell.

De unge vil spare

43 prosent vil bruke av feriepengene på sparing – en oppgang på fem prosentpoeng fra i fjor. Det er de yngre som i størst grad vil spare – hele 60 prosent av unge under 35 år oppgir at vi vil sette av feriepenger til sparing.

– Sparing er på topp i de yngste aldersgruppene, og det er helt topp. Her er det nok BSU og annen boligsparing som har høy prioritet hos mange, sier Gundersen.

Vil du spare? Sjekk her for gode råd

Artikkelen fortsetter under bildet.

FORBRUKERØKONOM: Magne Gundersen i SpareBank 1. Foto: Eskild Fors, SpareBank 1

Mange betaler gjeld

I tillegg vil 15 prosent bruke de ekstra pengene på å betale ned gjeld og restskatt, mens åtte prosent vil gjøre opp i ubetalte regninger.

– Det er svært gledelig å se at flere enn i fjor velger å sette deler av feriepengene sine av til sparing, og at folk er fornuftige og gjør opp gammel gjeld før de går inn i ferieukene. Det er lettere å nyte en velfortjent ferie uten gamle regninger i bakhodet, sier Gundersen.