Dette må du vite om kredittkortet ditt

Kredittkort og forbrukslån bidrar til å avgjøre hva du kan få i lån av banken. Men det er enkelt å få oversikt over hva dette betyr for deg.

1. juli kom nemlig gjeldsregisteret, som viser hva du har i gjeld og stående på kredittkort. Dette ser banken på når den vurderer hva du kan få i lån. Derfor er det lurt å sjekke deg selv allerede nå.

– Vi ser at noen kunder ønsker å si opp kredittkortene etter at gjeldsregisteret kom på plass. De er ofte bekymret for at dette skal gå ut over lån man har fra før av. Det er viktig å få frem at det i seg selv ikke er farlig å ha et kredittkort liggende.

– Det er først når du skal søke om nytt lån at rammen du har på kredittkortene dine vil få betydning. Da må banken beregne hvor mye du kan få ut i fra at kredittkortrammen din også er et lån. Dette vil kunne redusere hvor mye du kan få i for eksempel boliglån, sier produktsjef for objekt- og forbruksfinansiering, Andreas Thorsdalen Tveit, i SpareBank 1 SR-Bank.

Kan senke lånebeløpet

Han gir et eksempel: Har du ett eller flere kredittkort med en ramme på til sammen 200.000 kroner, kan det bety at du får nesten én million kroner mindre i boliglån.

Men snakker du med banken din når du søker om lån, vil de raskt kunne se om kredittkortrammen din har noe å si for lånesøknaden.

Ved utgangen av 2018 var den totale forbruksgjelden i Norge på 117 milliarder kroner. Nordmenn er også dem som bruker kort som betalingsmiddel desidert mest. Hittil i 2019 har vi brukt kortet vårt nesten én milliard ganger. I sommermånedene er kortbruken høyere enn ellers, og kredittkortet blir gjerne brukt hyppig på ferie.

Les også: Smart bruk av kredittkort

God kredittkortbruk

Å bruke kredittkort på reise reduserer risikoen for å bli svindlet, du får god oversikt over forbruket både i nettbank og på faktura, og du slipper at eventuelt misbruk trekkes rett fra kontoen din. Har du betalt reisen med kredittkort, er det som oftest også inkludert en reiseforsikring som gir ekstra trygghet.  

– Det er ingenting i veien for å betale de fleste utgiftene på ferie med kredittkortet, men vær bevisst på at du ikke bruker over evne. Husk at hverdagen kommer tilbake etter ferien. Da kan gjeldsregisteret være til god hjelp for å få full oversikt, dersom kredittkortregningen ble litt for høy etter ferien. Jo tidligere du tar grep, desto enklere er det å få kontroll over situasjonen, slik at du slipper at utgiftene kommer ut av kontroll, sier Andreas Lømo Sandvold, produktsjef for betaling, i SpareBank 1 SR-Bank.

– Et godt alternativ til å avslutte hele kredittkortet er å redusere kredittrammen. Mange har en ramme som er langt høyere enn de har bruk for. Reduserer du rammen vil kredittkortet gi mindre utslag i en lånesøknad, samtidig som du beholder fleksibiliteten og tryggheten som ligger i kredittkortet, fortsetter han.