Imponert over Gründerhub-resultater

Da oljekrisen preget det norske næringslivet, ble Gründerhub til i Stavanger. Fire år senere har programmet skapt over 300 nye arbeidsplasser.

  • Over 145 selskaper har gjennomført Gründerhub-programmet
  • Over 300 nye arbeidsplasser er skapt
  • 275 entreprenører er utdannet
  • 110 millioner kroner er hentet inn i kapital
  • 1,30 milliarder kroner skapt i selskapsverdier

Smørbrødlisten som viser resultatene til Gründerhub begynner å bli fyldig. Det samme begynner listen over selskaper som har fått drahjelp i programmet. Mest kjent av selskapene er kanskje Boost AI. Selskapet var blant de første som deltok i Gründerhub, og var med for å få fart på sin egenutviklede chatbot-løsning. I dag har Boost AI rundt 90 ansatte og driftsinntekter på i underkant av 39 millioner kroner.

– De tallene vi har i dag viser at vi lykkes godt med programmet. Selv om du sikkert kan si at noen av disse arbeidsplassene hadde blitt skapt uansett, tror jeg vi har bidratt til å skape nye og trygge arbeidsplasser ved at selskapene har fått et mer solid fundament, sier Lene Skjæveland Bø, som er ansvarlig for Gründerhub i SpareBank 1 SR-Bank.

Artikkelen fortsetter under SRtv med gründerspesial fra september 2018.

SRtv september 2018

– Vil vårt beste 

Blue Lice, Ope, Justify, Smågrønt, Tide Wave, Sanasella og Zendera er blant selskapene som også har kommet videre etter deltakelse i Gründerhub. Zendera og gründer Kim Iversen vant Gründerhub-prisen for 2018 og 250.000 kroner.

– Jeg vil si at støtten vi har fått har betydd mye for oss, og da tenker jeg ikke på kapitalen. Gründerhub-programmet hjalp oss på et kritisk tidspunkt med å strukturere opp forretningscaset vårt og legge en god strategi.

– De jeg har vært i kontakt med har vært svært behjelpelige, og jeg har følt at de virkelig vil vårt beste. Det er mer enn jeg noen gang hadde forventet da vi startet programmet, sier Kim Iversen.

Skal lage nye arbeidsplasser 

Da oljeprisen stupte sommeren 2014, rammet det næringslivet hardt og førte til at mange måtte gå fra jobbene sine. Gründerhub er ett av SpareBank 1 SR-Banks tiltak for å skape fremtidens arbeidsplasser. Programmet bygger på modellen for forretningsutvikling fra Massachusetts Institute of Technology i Boston, og har utdannet 275 gründere og skapt over 300 arbeidsplasser siden høsten 2015.

Satsingen og erfaringene fra Gründerhub er også blant grunnene til at SR-Bank etablerte oppstartsfabrikken FinStart Nordic.

FØLGER GRÜNDERHUB: Lene Skjæveland Bø fra SpareBank 1 SR-Bank. Foto: Privat

– Målet vårt er fortsatt at vi skal gi kraft til vekst og utvikling i næringslivet. I Rogaland har vi Skape, som sammen med Innovasjon Norge gir støtte til gründere. Det vi ser er at mange faller mellom de to stolene, og trenger et miljø før de kommer så langt at de kvalifiserer til støtte fra Innovasjon Norge. Det er dette miljøet vi har i Gründerhub, sier Bø.

Får bredt nettverk 

I dag finner du Gründerhub i Stavanger, Kristiansand og Bergen, hvor programmet ledes av oppstartseksperter hos Innovation Dock, CoWorx og VIS. Alle deltakerne i programmet konkurrerer om til sammen 700.000 kroner til utvikling av selskapene. Hvert år får årets beste selskap en pris på 250.000 kroner. I tillegg får det beste selskapet i hvert kull 50.000 kroner. Pengene, som deles ut av Sparebankstiftelsen SR-Bank, skal brukes til utvikling, testing og markedsanalyse.

– Pengene er én ting, men programmet gir også andre verdier til selskapene. Vi hjelper gründerne med å unngå de typiske oppstartsfellene, vi gir dem tilgang til nettverk de ellers kanskje ikke hadde fått tilgang til, og de inspirerer og utfordrer hverandre underveis i programmet. Dette er med på å utvikle selskapene og skaper et trygt miljø – hvor alle ønsker å lykkes, sier Bø.