Justify-gründerne utfordrer advokatene

Tenk om du i stedet for å gå til en advokat kunne ordne alt selv? Justify vil med digitale advokattjenester totalforandre bransjen.

Målet er at du skal kunne løse enkle juridiske oppgaver selv, med kyndig veiledning fra advokatene og programvaren til Justify. Du logger deg på med BankID og svarer på enkle spørsmål om din livssituasjon. Ut skal du kunne få for eksempel et testament eller en samboerkontrakt, til en lavere pris enn du hadde fått hos advokat – og med minst like god kvalitet.

– Dette er noe folk trenger fordi de søker informasjon om hva som gjelder dem. I dag sitter folk og googler, spør mor og far eller venner. Vi håper vi kan gjøre dem i stand til å forstå hva de kan gjøre i et testament og i en samboerkontrakt, og at de kan bruke våre verktøy til å skrive dem sammen med noen de stoler på, sier juridisk direktør i Justify, Anett Ravndal.

Artikkelen fortsetter under SRtv-innslaget om Justify.

Gir kundene mer

Arvesimulator, testament, samboerkontrakt og fremtidsfullmakt er de første tjenestene Justify vil tilby. Særlig testament og samboerkontrakt er dokumenter mange ønsker og bør ha, men som gjerne krever hjelp av advokat eller mye egeninnsats. Det er kanskje også forklaringen på hvorfor bare rundt 10 prosent av befolkningen har et testament.

– Folk synes det er vanskelig å gjøre det og de vet gjerne ikke hvordan de får det til. De har for liten kunnskap om rettsreglene på området, sier advokat og grunnlegger av Justify, Dag Josef Foss.

Les også: Imponert over Gründerhub-resultater

Justify er blant selskapene som har fått drahjelp av SpareBank 1 SR-Banks Gründerhub. Gjennom et fire måneders program fikk Justify spisset ideene sine. I mars investerte oppstartsfabrikken FinStart Nordic fem millioner kroner i selskapet, og i dag samarbeider Justify med SpareBank 1 SR-Bank om å tilby løsninger som gjør livet enklere for deg.

– For oss er dette viktig. Tidligere har vi henvist kundene våre ut til et advokatkontor. Nå kan de få tjenestene gjennom vår nettbank, vår portal. Da eier vi en del av denne kundereisen, samtidig som vi sørger for at kundene får den økonomiske bistanden som de i sum trenger, sier Glenn Sæther, konserndirektør for strategi, innovasjon og utvikling i SpareBank 1 SR-Bank.

Les også: Verdenskjent entreprenør ledet gründerkurs i Stavanger

Stor tro på Justify

I tillegg til å utvikle sine digitale advokattjenester, jobber Justify med å få endret arveloven. Den åpner nemlig ikke for digital signering for testament. Gründerne i selskapet har i et høringsinnspill til den nye loven bedt om å få åpnet for dette. Det vil gjøre det enda enklere for folk å få sikret seg og sine i et testament.

– Hvor stor tro har du på at dette ender i noe som er nyttig for kundene?

– Jeg har kjempestor tro på dette. Jeg er faktisk ikke i tvil. Behovet er så tydelig at dette kommer til å være ønsket av kundene. Det viser også testene som er gjort. Muligheten for vekst for Justify – også globalt – er veldig stor, sier Glenn Sæther.