Vokser på grønt skifte

Mandalsbedriften Enøk Total er blitt en nasjonal leverandør av energieffektivisering. Det grønne skiftet og høye strømpriser setter fart på veksten.

I 2014 gikk Enøk Total fra å være et enkeltmannsforetak til å gjøre sin første ansettelse utenom daglig leder Rune Rosseland. Siden har Enøk Total blitt Gaselle-bedrift tre ganger, vokst til 12 ansatte og økt omsetningen til 25 millioner kroner. Det er god forretning i å energieffektivisere næringslivsbygg, i offentlig og privat sektor.

– Vi ser at det grønne skiftet er en økende faktor for kundene. I tillegg gjør stigende energi- og nettleiepriser sitt til å øke etterspørselen, sier Rosseland.

Artikkelen fortsetter under analysen av næringslivet i Sør-Norge.

Må motivere

Svarene fra 800 bedrifter i Sør-Norge i SpareBank 1 SR-Banks konjunkturbarometer viser at Rosseland har et poeng. 80 prosent av bedriftene sier at bærekraft er strategisk viktig for dem.

Denne artikkelen er en del av konjunkturbarometeret for Sør-Norge høsten 2019. Les mer om utviklingen her.

Enøk Total hjelper kundene med å redusere energiforbruket og kutte CO2-utslipp. Bedriften jobber med alle tekniske fag, stiller med rådgivere, leverer prosjekter og digital plattform for energiledelse og energiarbeid til kundene. I tillegg har Enøk Total en driftstjeneste for å følge opp kunden i driftsfasen.

– Det er utrolig interessant. Energieffektivisering er ikke bare teknisk, det er også en blanding av organisering, motivasjon, synliggjøring og økonomi. Samtidig som vi finner gode løsninger, må vi motivere beslutningstakere og personell. Det er komplekst, men målbart og moro, sier Rosseland.

Sparer kostnader for kundene

Enøk Total reduserer energikostnadene til bedriftene med mellom 20-70 prosent, ifølge Rosseland. I driftsfasen bistår Enøk Total med oppfølging og overvåking av systemene – en viktig suksessfaktor for mange kunder.

– Vi deler risiko med kundene våre, slik at alle parter har et sterkt ønske om å oppnå gode resultater. Vi er ekstremt opptatt av å gjøre det som er viktig for kunden, ikke bare det som er fint å ha. Når vi kan vise til resultater, gir det mer arbeid til oss, sier Rosseland.

Ambisjoner om høy vekst

Enøk Total har blant annet rammeavtale med Rema, 12-15 kommuner i hele landet, inkludert sju i Finnmark, badelandet Aquarama, samarbeidsavtale med Felleskjøpet, betong- og slangefabrikker, samt et støperi. Dette er kunder og erfaringer som gir godt grunnlag for videre vekst, sier den daglige lederen.

– Jeg holder foredrag og kurs i ulike deler av landet, men også gode resultater har gjort at vi er blitt lagt merke til. Uten at jeg tør å tallfeste det, forventer vi å vokse videre det kommende året. Nå går vi fra å være en lokal aktør til å bli en landsdekkende aktør, samtidig som vi forsterker oss med investorer som bidrar til å bygge Enøk Total som en solid bedrift.

Les mer om konjunkturbarometeret.