Kjemper for digital testament-signering

De er alle enige: Å opprette og signere et testament skal være enkelt og kunne gjøres digitalt. Men ingen løsninger er perfekte.

Et testament skal være skriftlig. Og i dag skal alle testament signeres for hånd av den som skriver ned sin siste vilje, i tillegg til vitnene som skal ha kjennskap til at dette er ønskene til personen. Men gründerselskapet Justify, som skal tilby flere digitale advokattjenester, mener det er på tide å gjøre signeringen digital.

– Når et dokument blir signert med BankID, har du en sikker dato på når signeringen er gjort og du vet hvem som har signert. Vi mener det er en sikrere løsning enn den vi har i dag, hvor det kan være umulig å si om en signatur er forfalsket og når testamentet er blitt signert, sier Dag Josef Foss, administrerende direktør og grunnlegger av Justify, til Ytra.

Vil forandre

Sammen med justisminister Jøran Kallmyr, Solveig Horne, medlem av Justiskomiteen og statssekretær Kristoffer Sivertsen, diskuterer Foss og kollegaene digitalisering og jus.

Fra sine lokaler på østkanten av Stavanger, har Justify utfordret arveloven og advokatbransjen. Det har ført til at Justisdepartementet vil se på muligheten for digital signering av testament og en stor debatt i Dagens Næringsliv. Spørsmålet flere stiller er om BankID er sikkert nok.

– Vi vil alltid kunne risikere at noen får tilgang til en BankID som ikke er deres, og bevitnelse kan bli et problem her. Men vi har fullmakt i Justisdepartementet på å se på hvordan vi kan løse digital signering av testament, sier Jøran Kallmyr, og fortsetter:

– Å opprette og signere et testament digitalt er noe vi ønsker å få til. Det skal bli enklere for folk å gjøre dette. Men vi må ha på plass en løsning på digital signering som sørger for at folk ikke blir utnyttet. Vi må ha et regelverk som tar hensyn til dette.

Artikkelen fortsetter under SRtv-innslaget om Justify.

– Klar forbedring

Arvesimulator, samboerkontrakt, fremtidsfullmakt og testament er de første tjenestene Justify skal tilby – og alle blir lansert med eller uten digital signering. Særlig samboerkontrakt og testament er det mange som ønsker og bør ha, men det krever gjerne hjelp fra advokat og egeninnsats. Det kan være forklaringen på hvorfor bare rundt 10 prosent av befolkningen har et testament.

Dette tallet vil Justify løfte – og justisministeren har tro på deres enkle, digitale løsning på testament.

– Med denne løsningen, som er så avansert, får vi avklart de viktigste tingene som kanskje 70 prosent lurer på. De resterende 30 prosentene trenger muligens en nærmere prat med advokat. Men når 70 prosent får løst det aller meste digitalt, er det en klar forbedring fra i dag, sier Jøran Kallmyr.