Dette må du få med deg i statsbudsjettet

Mandag 7. oktober legger regjeringen frem sitt statsbudsjett for 2020. Det vil påvirke din økonomi det kommende året.

Derfor er statsbudsjettet både spennende og viktig å følge med på.

– For privatpersoner er det skatter og avgifter som bestemmer om du får mer eller mindre å rutte med fremover. Personskatt, bil og vei, eiendomsskatt, barnehage, skole og SFO er bare noen områder som det blir spennende å se på i årets budsjett, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank til Ytra.

Norge har en stor offentlig sektor, noe som gjør statsbudsjettet spesielt viktig for oss.

Artikkelen fortsetter under videoen.

– Vanskelig å kutte

Samtidig er mange av postene i budsjettet allerede låst, og det gjør at politikerne kun har en mindre del ledig til å gjøre sine prioriteringer. Her må politikerne være flinke til å balansere.

– En del år er det ikke mer enn 10-20 milliarder kroner de reelt sett kan gjøre noe med, med mindre de klarer å redusere kostnader andre steder. Men det er vanskelig. Vi lever i et rikt land, som gjør det vanskelig å få forståelse for at regjeringen må kutte i enkelte områder, sier Knudsen.

Selv om alle partiene i regjeringen ønsker å få satt sitt preg på budsjettet, er det et mål at folk flest i det minste skal bli passe fornøyde. Det vi vet allerede før statsbudsjettet legges frem mandag, er at over ni milliarder kroner er lovet ut til ulike tiltak.

– Lekkasjene til nå tyder på at regjeringen prioriterer klima og miljø, samtidig som de prøver å skjerme bilistene mot klimatiltakene ved å redusere CO2-utgiften. I tillegg skal SFO få et makstak og barnetrygden skal opp. Dette påvirker familieøkonomien direkte, sier Knudsen.

Handler om tusenlapper

Siden Erna Solberg (H) og hennes regjering kom til makten i 2013, har den forsøkt å redusere skattetrykket for privatpersoner og bedrifter. For å finansiere skatteletten, har regjeringen brukt inntekter fra olje- og gassnæringen.

– Statsbudsjettet kan slå ulikt ut alt etter livssituasjon. For noen vil endringene bety mer enn andre, men i snitt er det som regel snakk om noen tusenlapper, sier Knudsen.

På statsbudsjettets nettside kommer all informasjon klokken 10 mandag. Du kan også følge med på SpareBank 1 SR-Banks nyhetssenter, Ytra, hvor det viktigste som påvirker deg blir samlet.