Statsbudsjettet: – 2020 ser ut til å bli et godt år for økonomien

Regjeringen leverer et nøkternt statsbudsjett, som støtter opp om en god utvikling i norsk økonomi.

Når sjeføkonom Kyrre M. Knudsen vurderer statsbudsjettet, ser han på to ting: Hvor mye oljepenger regjeringen legger opp til å bruke og hvor stor påvirkning budsjettet får på økonomien. I budsjettet for 2020 holder regjeringen seg under handlingsregelen på tre prosent av oljefondet, med forslaget om 2,6 prosent, samtidig som det i sin helhet bidrar til å moderere veksten i økonomien.

– På disse to dimensjonene får regjeringen grønt lys. 2020 ligger an til å bli et godt år for norsk økonomi, og da er det riktig å slippe litt opp på gassen. Det er lite penger som blir flyttet, og der regjeringen gjør noen grep, er det både på pluss- og minussiden. For de fleste blir dermed 2020 ganske likt 2019 i form av skatter og avgifter, sier sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank til Ytra.

I statsbudsjettet for 2020 legger regjeringen til grunn en vekst i økonomien på 2,5 prosent. Dette er høyere enn forventningene til en del av økonomimiljøene i landet. Skulle veksten bli lavere, kan regjeringen velge å opprettholde sitt foreslåtte budsjett og dermed gi økt impuls til økonomien.

Nysgjerrig på egen økonomi? Les disse tipsene

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sjeføkonom i SpareBank 1 SR-Bank, Kyrre M. Knudsen.

Renten kan bli værende

For folk flest, både med og uten familie, ligger det an til at forslagene i statsbudsjettet for 2020 kun vil utgjøre noen tusenlapper i året. Men med dette budsjettet legger regjeringen mindre press på Norges Bank, noe som kan få betydning for styringsrenten fremover.

Endringer i denne kan påvirke økonomien i større grad.

– Regjeringens statsbudsjett er nøkternt og i tråd med Norges Banks forutsetninger. Det betyr at styringsrenten ser ut til å bli liggende noenlunde uendret fremover, sier Knudsen.

Det siste året har styringsrenten som Norges Bank setter steget fra 0,5 til 1,5 prosent. Utviklingen i norsk økonomi har i samme periode vært positiv. Nå ser det ut til at rentetoppen er nådd.

Egen bedrift? Sjekk disse rådene

Noen av forslagene i statsbudsjettet

  • 7 milliarder kroner til klimatiltak, inkludert 700 millioner kroner til Nysnø Klimainvesteringer, statlig selskap i Stavanger som investerer i bedrifter som utvikler ny, klimavennlig teknologi.
  • Fra 1. september 2020 øker barnetrygden med 3.600 kroner i året for barn opp til fylte seks år. I mars 2019 ble barnetrygden økt til 1.054 kroner i måneden pr. barn. En familie med to barn under seks år vil fra 1. september 2020 få 2.708 kroner i måneden i barnetrygd.
  • Finansieringen av NRK endres. Kringkastingsavgiften (lisensen) forsvinner 1. januar 2020. Fra da vil NRK finansieres over skatteseddelen. En husstand med to skattytere vil betale om lag det samme som tidligere, dersom de betalte lisens.
  • Regjeringen foreslår å fjerne avgiftsfritaket ved import av varer med verdi under 350 kroner, populært kalt 350-kronersgrensen. Det vil bidra til bedre konkurransevilkår for norske butikker. Regjeringen foreslår samtidig flere tiltak for å forenkle systemet både for tilbydere og forbrukere.
  • Tak på foreldrebetaling på SFO for elever på 1. og 2. trinn fra neste år. Prisen pr. plass skal ikke være høyere enn 6 prosent av husstandens inntekt. I tillegg innføres gratis skolefritidsordning for elever i femte til sjuende klasse med særskilte behov.
  • 225 millioner kroner til videre arbeid med løsning for fangst, transport og lagring av CO2 fra industrianlegg i Norge.