Norges første bonde med batteri på loftet

Bonde Ole Martin Leirflåt har valgt fornybare energiløsninger. Målet har vært å kutte kostnader og kunne leve som fulltidsbonde.

-Spørsmålet jeg stilte meg da jeg tok over driften av gården i 2014 var hvordan kan jeg klare å leve som fulltidsbonde og hvor kan jeg spare penger, sier kyllingbonde Ole Martin Skjerpe Leirflåt.

En studie fra NTNU viser at bare 4 av 10 bønder klarer å leve av å være bonde på heltid. Skulle Leirflåt klare å leve av gårdsdrift på Ualand i Lund kommune måtte han gå nye veier. Løsningen viste seg å være fornybar energi.

Sparer 130.000 kroner på fornybar energi

Leirflåt investerte i et 1450 kvadratmeter stort kyllinghus i 2014, og samtidig i en flisfyringsovn til oppvarming som må holde en temperatur på 34 grader i kyllinghuset for å være optimal for kyllingproduksjon. Flisfyringsovnen lager varme tilsvarende det 10 bolighus trenger til oppvarming. Flisfyring og trevirke sies å være C02-nøytralt. Det var en kamerat som hadde startet med flisfyring som tipset han om at dette var et område Lund-bonden kunne spare penger.

-Jeg sparer rundt 100.000 kroner i året på å hente tømmer og lage flisen selv. Det er litt mer arbeid, men gir likevel et godt bidrag til driften.

Strømproduksjonen varier med årstidene

I 2017 fikk han installert solcellepanel på taket og et batteri på loftet som kan drive kyllinghuset i seks timer ved et strømbrudd. Batteriet lades hele tiden opp av solcellepanelet. Leirflåt er den første bonden i Norge som har fått på plass et slikt batteri som nødløsning. Nå er bonden mellom 30 til 40 % selvforsynt med energi.

-Det varier ut fra årstiden og været hvor mye jeg produserer. Er det sol og sommer produserer jeg mye, men på kalde vinterdager som vi kan ha her i Lund, 300 moh, produserer jeg lite.

Bonden regner med at han sparer rundt 30.000 kroner på å ha solcellepanel. Samtidig er det store investeringer knyttet til fornybar energi.

Investeringer som vil lønne seg på sikt

-Bare solcellepanelet koster 500.000 kroner, men jeg tenker langsiktig og at dette er investeringer som vil lønne seg. Jeg har fått støtte fra Innovasjon Norge til å dekke 35 % av kjøpesummen, og det hjelper godt på.

Leirflåt er likevel tydelig på at han ikke hadde greid disse investeringene dersom det ikke hadde vært for at SR-Bank var villig til å gi han lån til de fornybare løsningene.

-Banken har vært positiv til de utradisjonelle valgene mine fra starten, men jeg har savnet et grønt lån. Noe som gav meg en ekstra motivasjon til å investere i de fornybare løsningene. En annen utfordring har vært å ha en rådgiver å støtte seg på som kan gi råd til en i min situasjon knyttet til landbruk og fornybare løsninger. Det har vært mye å finne ut av på egenhånd, fordi ingen andre jeg kjenner har gjort det samme tidligere.

-Ole Martin er en driftig kar. Han har fått til en mer miljøvennlig drift ved å tenke ut nye løsninger som gir store besparelse, og han har satt planene sine ut i livet, sier leder for Bærekraft i SpareBank 1 SR-Bank, Agnethe Brown Erland.

Hun er imponert over helheten i prosjektet til Leirflåt, og håper banken kan bli en rådgiver og sparringspartner framover også når det kommer til valg av fornybare energiløsninger innenfor landbruket.

-Det er mange som har vært nysgjerrige på alternative energiløsninger, men de fleste velger å vente. Jeg synes det er bedre å handle og ikke bare snakke om det, avslutter Leirflåt.